Daniel Noboa ha obtingut el 52,28% dels vots a les eleccions, davant el 47,72% de Luisa González (Reuters)

La rejovenida dreta equatoriana aconsegueix mantenir-se al poder a l'Equador

El conservador i ric empresari Daniel Noboa, de 35 anys, es converteix en el president electe més jove del país andí

Enllaç a altres textos de l'autor Joan Biosca

Joan Biosca

Corresponsal de TV3 i Catalunya Ràdio a l'Amèrica Llatina

@joanbiosca
Actualitzat

Daniel Noboa, de 35 anys, i jove empresari hereu de la més gran fortuna privada de l'Equador, és el nou president electe del país sud-americà. El seu pare ho va intentar fins a 5 vegades. Ell, ho ha aconseguit a la primera.

És el rostre de la rejovenida i nova dreta equatoriana, que ha derrotat a les urnes directament a la progressista Luisa González, però indirectament, i molt important, l'expresident del país, Rafael Correa, autoexiliat a Bèlgica condemnat per corrupció.

Era l'intent del correisme per recuperar el poder, però Noboa, contra tot pronòstic, ho ha evitat, en un país fragmentat entre anti i contra Correa.

Noboa ha obtingut el 52,28% dels vots davant del 47,72% de González, un avantatge de 4,58 punts percentuals, que va provocar que la presidenta del Consell Nacional Electoral (CNE), Diana Atamaint, fos la primera a sortir a reconèixer els resultats oficials. "Les nostres felicitacions profundes perquè ha guanyat la democràcia. Prou d'odi, prou de polarització", va destacar.

Durant el seu discurs com a vencedor, Daniel Noboa va assegurar que comença a "treballar per un nou Equador". Per això iniciarà, ha dit, "un projecte polític que té com a finalitat tornar un somriure al país, que és tornar-li la pau".

La candidata Luisa González accepta la derrota davant Noboa, que ha tingut un avantatge de 4,58 punts percentuals (Pablo Aharonian)

18 mesos són pocs per poder impulsar els canvis que reclamen els equatorians, angoixats en veure com la "seva illa de pau" com l'anomenen s'ha convertit en 7 anys en el país més insegur de l'Amèrica Llatina.
 

Crisi de seguretat

La violència, la inseguretat, la por i la presència del crim organitzat a l'Equador no només es nota en les estadístiques. També en el dia a dia dels equatorians. Cada vegada són més les persones de classe mitjana i alta que, per autoprotecció, utilitzen armilles antibales.

Es poden comprar com qui busca una camisa o jaqueta, accessibles en botigues a peu de carrer. Per 400 euros es pot tenir una armilla antibales que frena bales de pistoles de 9 mm, per exemple.

Ho reflectíem en aquest vídeo per al "Telenotícies" de TV3:


Crisi econòmica

Noboa ha aconseguit vèncer en aquests comicis amb una proposta enfocada a la joventut i a la creació d'ocupació i oportunitats, però també posant com a prioritat la greu crisi de seguretat i l'onada de violència que castiga l'Equador vinculada al crim organitzat.

El país viu el seu pitjor moment de violència dels últims cinc anys, han passat de 5,8 homicidis per cada 100.000 habitants el 2017 a 25,62, el 2022, la taxa més alta des que es té registre, producte de l'auge de les màfies, dedicades principalment al narcotràfic, on l'Equador s'ha tornat un punt neuràlgic del trànsit mundial de cocaïna.

 

ARXIVAT A:
Equador
Anar al contingut