La realitat de la pobresa energètica a l'estiu: "No tenim finestres i passem molta calor"

A Catalunya hi ha famílies vulnerables que viuen en habitatges que no compleixen els mínims d'eficiència energètica i d'aïllament, alguns no han estat reformats ni tenen ventilació

Les temperatures s'enfilen cada any més amunt i, amb els preus de l'energia desbocats, cada cop més famílies tenen dificultats per mantenir l'habitatge climatitzat. Entre el 2019 i el 2022, la xifra es va duplicar amb escreix. L'any passat, gairebé una de cada cinc llars catalanes no podia mantenir una temperatura confortable, ni a l'hivern ni, com ara, en ple estiu.

 

En Mdjakir i la seva família dormen cada nit en un matalàs estirat al terra del menjador. Així passen la calor en un pis sense habitacions al barri del Raval, amb tres fills menors. "Som cinc persones i passem molta calor. És un pis molt petit i no tenim finestres. Només tenim un balcó, que el deixem obert, però hi ha molt soroll de la gent tota la nit", explica.

Al barri del Raval de Barcelona hi ha moltes famílies com aquesta que viuen en una situació de pobresa energètica. Molts d'aquests pisos estan en mal estat perquè no han estat reformats ni cuidats i tampoc tenen ventilació. Això es converteix en un problema a l'estiu i repercuteix a la salut d'aquells qui hi viuen, tal com diu Max Carbonell, del sindicat d'Habitatge del Raval:  

"Tot això genera problemàtiques de salut i en les famílies que hi viuen. Això fa que un barri com el Raval tingui 8 o 10 anys menys d'esperaça de vida que un barri de Pedralbes".

Aquesta falta de reformes fa que les famílies vulnerables hagin de posar ventiladors per fer front a la calor, tot i que suposi un increment en la factura elèctrica que moltes vegades no poden pagar.

El 70% dels habitatges construïts a Catalunya es van construir abans dels anys vuitanta. La falta d'una normativa que els obligués a tenir uns mínims d'eficiència energètica i d'aïllament fa que encara avui alguns que no en tinguin. Tot i això, el 80% dels que sí que ho fan, són inferiors a la lletra C, que és el mínim perquè un habitatge pugui suportar temperatures altes com les que estem vivint.

Tot i que s'han destinat milers de milions d'euros a plans d'eficiència energètica, aquestes ajudes encara no han arribat a les famílies en situació de pobresa energètica perquè s'han trobat amb moltes barreres, segons explica la portaveu d'Aliança contra la Pobresa, Maria Campuzano.

En aquest reportatge del Telenotícies Comarques t'expliquem com viuen les famílies afectades:


 

 

ARXIVAT A:
Pobresa energèticaOnada de calorHabitatge
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut