Hervé Falciani
Hervé Falciani
Madrid

La policia espanyola deté l'activista anticorrupció Falciani per extradir-lo a Suïssa

RedaccióActualitzat

La policia espanyola ha detingut a Madrid Hervé Falciani, extreballador de la banca al qual s'atribueix la difusió de la "llista Falciani" amb noms de clients del blanc suís HSBC. L'activista anticorrupció financera va alertar de casos d'evasió fiscal vinculats a aquesta entitat.

Els agents l'han detingut en virtut de l'ordre de detenció i entrega per extradir-lo a Suïssa que aquest país va emetre el 19 de març.

Les autoritats suïsses ja n'havien demanat la detenció després de l'escàndol batejat com a Swissleaks.

Fins ara, Falciani, fugit de Suïssa el 2008, es movia amb llibertat absoluta per Espanya. De fet, fa uns dies, el director del Centre Nacional d'Excel·lència en Ciberseguretat, Enrique Ávila, va piular una foto amb ell:

 

La difusió de la llista va precipitar el final del secret bancari a Suïssa, un final que té conseqüències arreu del món.

Els agents l'han detingut quan anava a participar en una conferència sobre paradisos fiscals, com ha explicat el periodista i cineasta Stéphane M. Grueso:

Col·lectius com Xnet i diverses personalitats polítiques han considerat que la detenció pot ser una "moneda de canvi", un gest cap a Suïssa, on hi ha Anna Gabriel i on també es creu que hi ha Marta Rovira.

Extradició denegada el 2013

A la "llista Falciani", filtrada l'any 2008, hi figuraven els noms de 130.000 clients del banc suís HSBC i gràcies a ella diversos països europeus, entre els quals hi ha Espanya, van obrir investigacions per evasió fiscal.

 

Nascut a Mònaco el 1972, aquest enginyer informàtic va treballar a l'HSBC del 2001 al 2008. El desembre d'aquell any va ser interrogat a Suïssa per, suposadament, intentar vendre dades de comptes bancaris a un banc libanès.

Va quedar en llibertat i va fugir a França per evitar l'extradició. Al gener del 2009, però, el van detenir a petició de Suïssa pel robatori de dades personals.

L'any 2012 va ser detingut en arribar a Barcelona en compliment d'una ordre internacional de detenció dictada per la justícia suïssa, però l'Audiència Nacional en va desestimar l'extradició el 2013 amb l'argument que estava col·laborant amb les autoritats fiscals espanyoles i d'altres països europeus.

La justícia helvètica el va condemnar l'any 2015 a 5 anys de presó, després d'un judici al qual no va assistir, per revelació de secret bancari.

Falciani es va presentar a les eleccions europees pel Partit X, als comicis del 2014, però no va aconseguir representació parlamentària.

 

Vídeo relacionat: Alertadors contra la corrupció (Sense Ficció)

Interactiu: "El Swissleaks de Falciani"

Vídeo relacionat: Entrevista a Falciani: "100 persones són suficients per posar en risc l'economia mundial"

ARXIVAT A:
Frau fiscalBanca
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut