La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, ha anunciat des de Sevilla mesures per evitar que es repetixin accions dels CDR com els talls d…
La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, ha anunciat des de Sevilla mesures per evitar que es repetixin accions dels CDR com els talls de carreteres i l'aixecament de peatges d'aquest cap de setmana (EFE)

Calvo adverteix sobre els talls de carreteres dels CDR: "Adoptarem mesures"

Des del PSOE s'afirma que la situació és "irrespirable" i que al govern de Sánchez "no li tremolarà la mà" per aplicar el 155

RedaccióActualitzat

El govern espanyol adoptarà mesures "en el marc de l'estat de dret" per evitar que es repeteixin accions dels CDR com les d'aquest cap de setmana, en què han tallat l'autopista AP-7 durant quinze hores i han aixecat les barreres de diversos peatges.

"Des del govern [espanyol] adoptarem mesures, en el marc de les competències i de l'estat de dret, perquè el que va passar ahir tingui conseqüències i no torni a passar mai més. No es poden tallar vies, no es pot impedir la lliure circulació de bens i de persones, que és un dret fonamental."

Ho ha anunciat la vicepresidenta, Carmen Calvo, que ha afegit que aquesta conculcació de drets, a més, no pot tenir lloc per la "inhibició de l'actuació dels cossos de seguretat (...) amb l'aquiescència del mateix govern de Catalunya".

 

Acció dels CDR, aquest diumenge, en el peatge de Martorell, on van aixecar les barreres (ACN)

 

Calvo ha insistit diverses vegades que "el que ahir va passar tindrà conseqüències" perquè és "inadmissible". I ha retret al president Torra que no impedís l'acció dels CDR.

"El president de la Generalitat no es pot inhibir quan passen situacions que causen intranquil·litat en la ciutadania. La seva principal obligació, com a autoritat de l'estat, és el manteniment de la seguretat i la convivència."

"Torra ha de saber que és a Catalunya per governar per a tots, per resoldre problemes de Catalunya i no per generar tot el contrari."

Preguntada pels periodistes sobre la possibilitat que el govern de Pedro Sánchez apliqui l'article 155 -com demanen des de fa temps Cs i el PP-, Calvo ha afirmat que "el 155 és l'última mesura a la qual s'ha d'arribar". "La Constitució i l'estat de dret estableixen situacions de resposta en les quals el govern [espanyol] es troba", ha afegit.

Carmen Calvo també s'ha referit a les paraules de Torra durant la presentació, dissabte, a Brussel·les, del Consell per la República, en què va posar el cas d'Eslovènia, que va proclamar la seva independència de manera unilateral, com a exemple a seguir:

"Va travessar, en el terreny especulatiu, una línia d'irresponsabilitat absoluta. Estem parlant d'una situació que va deixar morts i ferits. Ha de fer una reflexió literal del que va dir."

 

El PSOE avisa que podria aplicar el 155

 

Esther Peña (PSOE): "Això ha arribat a un punt irrespirable" (EFE)

 

Des del partit, des del PSOE, es va més enllà. La formació de Sánchez no descarta que el govern espanyol torni a aplicar l'article 155 de la Constitució per evitar situacions com les d'aquest cap de setmana. Ho ha explicat així la portaveu del Comitè Electoral del PSOE, Esther Peña:

"Això ha arribat a un punt irrespirable. Per tant hi haurà conseqüències per part del govern d'Espanya (···) L'aplicació del 155 es produirà, si s'ha de produir, en el cas que es donin les condicions. Al partit socialista no li tremolarà la mà, com no li va tremolar en el passat"

Peña ha avançat que "en les pròximes hores" se sabran les mesures "valentes" amb les quals el govern socialista respon a les actuacions de la Generalitat en relació als Mossos, els CDR i les declaracions del president Torra al·ludint a la "via eslovena".

 

ARXIVAT A:
CDRProcés català
Anar al contingut