La iniciativa d'aquesta biblioteca ambulant és de Raheema Jalal, directora d'un institut

La missió del camell Roshan: dur llibres a infants del Pakistan sense escola per la Covid

La curiosa iniciativa d'una directora d'institut que vol pal·liar els efectes del tancament de les escoles al Pakistan amb una biblioteca infantil ambulant

Com si es tractés de la fàbula d'un conte. Un majestuós camell fa via per camins polsegosos al districte de Kech, a la província pakistanesa del Balutxistan, amb una càrrega incalculable: llibres per a nens i nenes que no poden anar a escola.

Quan el camell Roshan arriba al poble, els infants corren extasiats a rebre'l, amb les seves millors mudes. "El camell ja és aquí!". L'expectació és màxima, tots tenen pressa per tocar i tafanejar els llibres. Després seuen en rotllana i comparteixen les lectures.

La iniciativa vol pal·liar els efectes del tancament de les escoles del Pakistan, especialment en àrees empobrides i sense accés a internet (Reuters)

Les escoles pakistaneses van tancar el març del 2020 per la Covid, i des de llavors només han reobert en ocasions puntuals. Prop de 50 milions d'infants en edat escolar i d'estudiants universitaris han hagut de continuar la seva formació des de casa.

Això és especialment difícil als llocs rurals, com al Balutxistan, on l'accés a internet és pràcticament inexistent.

Raheema Jalal és directora d'institut i fundadora del projecte Camel Library, juntament amb la seva germana. Explica que van començar a bastir la biblioteca el passat mes d'agost perquè volien que els nens del seu poble continuessin aprenent, malgrat el tancament.

El projecte s'ha fet en col·laboració amb Female Education Trust i Alif Laila Book Bus Society, dues ONG que porten 36 anys tirant endavant projectes de biblioteques infantils al Pakistan.

Els nens i nenes retornen els llibres en préstec al següent viatge del Roshan (Reuters)

El Roshan porta llibres a quatre pobles diferents del districte de Kech. Els visita tres vegades a la setmana i hi fa una parada de dues hores. Els nens agafen els llibres en préstec i els retornen al pròxim viatge del camell.

L'Ambareen Imran, un nen de nou anys, explica que li encanta que el camell porti llibres il·lustrats perquè "amb les imatges puc entendre millor les històries".

Quan arriben els llibres, els infants seuen en rotllana i comparteixen les lectures (Reuters)

Murad Ali, el propietari del camell, fa els viatges amb el Roshan. Abans transportava llenya als pobles, i el va sorprendre que el contactessin per portar la biblioteca ambulant. Però va pensar que el camell era el millor mitjà de transport per als llibres i li agrada "veure els nens feliços".

La província del Balutxistan Oriental gairebé constitueix la meitat de superfície del Pakistan i, alhora, és la menys poblada -37 habitants per quilòmetre quadrat- i la més empobrida del país.

 

ARXIVAT A:
Educació
Anar al contingut