Els presos de Lledoners, amb una pancarta a favor de l'amnistia
Els presos de Lledoners, amb una pancarta a favor de l'amnistia

La mesa del Congrés veta la llei d'amnistia, que no s'arribarà a debatre

Els socialistes espanyols s'alineen amb PP i Vox per tombar la llei

Actualitzat

Vetada la llei d'amnistia. La mesa del Congrés no ha admès a tràmit el text registrat pels grups independentistes. Així doncs, la iniciativa no es podrà debatre al ple de la cambra baixa.

El PSOE, PP i Vox han tombat aquest dimarts al matí la proposició de llei d'ERC, JxCat, PDeCAT i CUP. Ha estat l'endemà que els lletrats del Congrés recomanessin en un informe que no es tramités perquè "la concessió d'un indult general" als presos independentistes "entraria en una contradicció palmària i evident" amb l'article 62 i) de la Constitució, que diu que no es poden concedir "indults generals".

Unides Podem s'ha mostrat en contra de la no admissió a tràmit.

Fa una setmana que les formacions independentistes van registrar el text que demana l'amnistia per a "tots els actes d'intencionalitat política" vinculats a "la lluita democràtica per a l'autodeterminació de Catalunya" que hagin estat "tipificats com a delictes o com a conductes determinants de responsabilitat administrativa" i es duguessin a terme "des de l'1 de gener de 2013 i fins al moment de l'entrada en vigor d'aquesta llei".

El PSOE, PP i Vox ja s'hi van mostrar en contra, mentre que Unides Podem no havia aclarit si hi votaria a favor o s'abstindria.


El partits independentistes hi presentaran recurs

ERC, JxCat, PDeCAT i CUP presentaran conjuntament un recurs a la mesa del Congrés perquè reconsideri la decisió. Ho ha anunciat el portaveu dels republicans a la cambra baixa, Gabriel Rufián, en roda de premsa en què ha admès que tenen "molt poques esperances".

Rufián la decisió de la mesa "instaura un precedent molt perillós en democràcia" i ha lamentat que el PSOE "un cop més es torni a alinear" amb PP i Vox "en contra d'una solució dialogada i política al conflicte que hi ha amb Catalunya". "Saben que se l'estan jugant", ha dit als socialistes.

El republicà també ha assegurat que la mesa accepta a tràmit "salvatjades" que proposa Vox i "no passa res", mentre que rebutja una proposta del "republicanisme català" que genera "consens en la societat catalana".


El govern diu que "el PSOE no falla mai"

En la roda de premsa posterior al Consell Executiu, la portaveu en funcions, Meritxell Budó, ha fet srvir la ironia per criticar la decisió de la mesa. "El PSOE no falla mai", ha dit, i els ha reclamat un "canvi d'actitud" per demostrar que tenen voluntat de "resoldre el conflicte polític" entre Catalunya i l'Estat. 

Jordi Cuixart, president d'Òmnium, entitat que havia impulsat la llei d'amnistia, ha rebut la notícia sense sorpresa. Segons ha assegurat a Twitter, el Congrés "segueix cec davant d'un clam majoritari a Catalunya":

ARXIVAT A:
Procés català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut