Cartells informant que no queden tests d'antígens a les portes d'una farmàcia
Trobar tests d'antígens a les farmàcies és difícil perquè no hi ha prou estoc per cobrir l'augment de la demanda (EFE/Fernando Villar)
Madrid

Les farmàcies vendran tests d'antígens professionals per pal·liar la falta d'estoc

El Ministeri de Sanitat prepara permisos provisionals per vendre a les farmàcies tests d'ús professional

RedaccióActualitzat

A les portes de Nadal i en plena pujada de la sisena onada i la variant òmicron, trobar tests d'antígens a les farmàcies pot ser una odissea o, directament, impossible.

La demanda s'ha multiplicat "per més de 1.000", segons el Ministeri de Sanitat.

Per pal·liar la falta d'estoc, el govern espanyol prepara autoritzacions temporals per vendre a les farmàcies tests d'ús professional.

Són tests "similars als d'autodiagnòstic" que també funcionen a partir d'una mostra nasal, ha explicat la ministra del ram, Carolina Darias. És una de les mesures que s'ha divulgat després de la conferència de presidents en què el president espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que la mascareta tornarà a ser obligatòria al carrer.

A Madrid, cada ciutadà ha pogut recollir un test d'antígens gratuït abans de Nadal
A Madrid, cada ciutadà ha pogut recollir un test d'antígens gratuït abans de Nadal (Europa Press/Alejandro Martínez Vélez)


Darias diu que ja s'hi treballa

La titular de Sanitat ha explicat que els que es podran comercialitzar a les farmàcies han de complir els requisits "que s'hagin validat a la UE, que siguin amb mostra nasal i la identificació d'empreses de fabricació nacional".

Darias ha expressat "preocupació màxima" per l'escassetat de tests:

"L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris ja té identificades les empreses que compleixen aquests criteris i ja s'han posat en marxa aquestes autoritzacions temporals. Per tant, entenc la preocupació, la comparteixo. La nostra preocupació és màxima, total, des de la calma i amb la màxima anticipació."

Darias ho ha anunciat a la sessió de control al govern, al Congrés dels Diputats, on el PNB li ha retret que hi hagi problemes per trobar TAR (Test d'Antígens Ràpid) amb la situació actual de contagis desbocats.

"No hauria de passar, van a remolc, només reaccionen quan se'ls interpel·la", ha afirmat la diputada basca Josune Gorospe, que ha considerat "imperdonable" l'escassetat i que, gairebé dos anys després, torni a passar el mateix que amb la mascareta al principi de la pandèmia.

Actualment, es comercialitzen a tot l'estat 23 tests d'antígens. A la plataforma Change.org hi ha una petició perquè es garanteixi un preu assequible per als tests d'antígens. La campanya es va obrir fa tres mesos però s'ha disparat en les últimes 24 hores, fins a superar les 50.000 firmes.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
Anar al contingut