El president de la Generalitat, Pere Aragonès
El president ha insistit que les mesures haurien de ser més dures (Jordi Bedmar)

Aragonès critica les mesures de Sánchez i li demana valentia: "No actuar és temerari"

El president de la Generalitat reacciona a la reunió amb Sánchez i amb els presidents autonòmics i considera les mesures acordades "clarament insuficients"

Arola Cumeras i BantulàActualitzat

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, diu que està en total "disconformitat" amb les mesures anticovid acordades pel govern espanyol i que s'han exposat a la conferència de presidents autonòmics. Les ha criticat per la seva "tebiesa". Aragonès ha comparegut per valorar la reunió amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la resta dels presidents autonòmics per fer front a la nova onada de la pandèmia.

El president afirma que cal actuar amb "més responsabilitat, la màxima responsabilitat". I ha reblat:

"No actuar, no prendre decisions, no és una bona opció en l'actual context; és temerari".

En la roda de premsa posterior, el president ha explicat que, durant la reunió, ha defensat les mesures que s'han pres a Catalunya. Creu que és necessari que s'adoptin restriccions similars a la resta de territoris de l'Estat perquè, en paraules seves, "en aquestes dates el virus pot circular molt ràpidament."

Ha demanat, com ja ho havia fet el lehendakari Urkullu, mesures més valentes, coordinades i que s'adaptin a la realitat epidemiològica de cada territori. I ha insistit que s'actuï amb la màxima celeritat "en allò en què sí que té competències l'Estat".


Reclamació dels fons covid

El president de l'executiu ha demanat al govern de l'Estat l'extensió dels fons covid per a l'any 2022, per poder reforçar el sistema sanitari i crear línies d'ajudes econòmiques per als sectors més afectats per les restriccions.

Afirma que no es preveuen fons malgrat considerar-los absolutament "imprescindibles". Aragonès ha explicat que, durant la reunió, Sánchez els ha convidat a reforçar la sanitat pública. "Calen recursos i no ens poden deixar sense aquest finançament", ha afegit.

D'altra banda, Aragonès ha sol·licitat que els pares amb fills que hagin de fer quarantena puguin demanar la baixa laboral per poder fer-se'n càrrec.

La Conferència de Presidents, aquest dimecres
La conferència de presidents, aquest dimecres (Govern espanyol)


Crida a la vacunació: "Necessària però no suficient"

Pere Aragonès ha aprofitat per fer una crida a la població, especialment a les persones d'entre 60 i 69 anys, perquè es posin la tercera dosi de la vacuna, ja que ara s'està en el 50% en aquesta franja d'edat. I ha afegit: "La vacuna és necessària però no suficient."

El president considera que els efectes de la vacunació "trigaran mesos" a arribar i que "no es pot supeditar tot a l'ús de la mascareta". Són mesures "molt importants" però per si soles "no permetran superar la sisena onada."

Aragonès s'ha reafirmat en les mesures dures que es volen implantar a Catalunya, que ha dit que prenen "per responsabilitat".

L'estratègia anunciada dilluns inclou tancar l'oci nocturn i fer una reducció d'aforaments a la restauració, la cultura, l'esport i el comerç.

També es limiten les trobades a 10 persones i es vol recuperar el toc de queda nocturn quan la incidència sigui molt elevada. Segons el president: "Gràcies a la vacunació hi ha mesures menys intenses que fa un any."


Discrepàncies en les quarantenes

Aragonès ha criticat el fet que la quarantena no sigui necessària si s'és contacte estret vacunat amb la pauta completa. Diu que és una mesura que han tirat enrere perquè "cal un missatge unívoc" per part de totes les administracions.

La comissió estatal, a parer del president, és qui ha "provocat un canvi de criteris" en les quarantenes dels contractes estrets i ha afegit: "No podem estar marejant més la gent." El govern va fer marxa enrere respecte d'aquesta decisió, que ja s'havia anunciat prèviament.


Torna la mascareta a l'aire lliure

La principal mesura anunciada pel govern espanyol ha estat que caldrà portar mascareta també al carrer i encara que hi hagi distància de seguretat.

Diversos presidents autonòmics havien demanat al govern espanyol que legislés per poder recuperar l'ús d'aquesta peça. És el cas dels dirigents del País Valencià, el País Basc, Andalusia, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Galícia i Navarra.

Pere Aragonès considera que aquesta mesura "s'ha pres més per fer veure que s'estan prenent decisions" que no pas "per la mesura en si".

ARXIVAT A:
Pere AragonèsCoronavirus Covid-19
Anar al contingut