Després de gairebé un any, ja no és obligatori portar mascareta a l'aire lliure

La mascareta era obligatòria al carrer des del juliol del 2020 i ho continua sent en tots els espais tancats, interiors i al transport públic

RedaccióActualitzat

Per primera vegada després de gairebé un any, aquest dissabte ja es pot sortir de casa sense portar mascareta, que era obligatòria a l'aire lliure des del 9 de juliol de l'any passat.

De tota manera, caldrà dur-ne sempre alguna al damunt, a la butxaca o a la bossa, perquè és obligatòria quan l'aglomeració de gent faci impossible mantenir la distància de seguretat d'un metre i mig.

I perquè continua sent obligatòria en tots els espais tancats, interiors i al transport públic.


On ens podem treure la mascareta?

La població general pot anar sense mascareta a l'aire lliure, sempre que es puguin mantenir 1,5 metres de distància amb la resta de persones no convivents.

També en actes multitudinaris a l'aire lliure en què el públic estigui assegut en seients separats 1,5 metres de distància.

A la coberta o altres espais a l'aire lliure dels vaixells de passatgers, sempre que es pugui mantenir aquesta mateixa distància de seguretat.

En tots tres casos, pel que fa a la distància de seguretat hi ha l'excepció de les persones que són grup de convivència.

A més a més, queden exempts de dur mascareta els residents d'equipaments com centres de gent gran o de discapacitats, si el 80% dels usuaris ja han rebut la pauta completa de vacunació.

Igualment, els treballadors essencials que treballen en un entorn en què el 80% dels companys de feina ja han rebut la pauta completa.

D'altra banda, continuen exemptes de posar-se la mascareta les criatures de menys de 6 anys i les persones que ho tenen desaconsellat per raons de salut.


On continua sent obligatòria la mascareta?

A tots els llocs on ho era fins ara, tret de les excepcions ja assenyalades, que són les que recull el decret llei amb data 24 de juny publicat al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) aquest divendres.

Per tant, cal seguir portant mascareta al carrer quan sigui impossible mantenir la distància de seguretat d'1,5 metres.

I continua sent obligatòria en els espais tancats, tant els públics (biblioteques, oficines d'atenció ciutadana...) com els privats oberts al públic (comerços, bancs, farmàcies...).

També al transport públic, incloses les andanes i els vestíbuls de les estacions.

I en el transport aeri i marítim, amb l'excepció esmentada dels vaixells de passatgers.


Por de treure's la mascareta

La fi de l'obligatorietat de la mascareta, molt esperada i celebrada per una part de la ciutadania, genera temor entre un nombre considerable de persones.

Així ho indica un estudi realitzat per Appinio, una empresa alemanya d'estudis de mercat, segons el qual el 76% dels espanyols pensa que la fi de la mascareta obligatòria farà augmentar els contagis de Covid-19.

Fins al punt que el 29% de les persones enquestades diuen que continuaran portant la mascareta sempre.

Malgrat tot, el 62% aprova la mesura que entra en vigor aquest dissabte, un percentatge que puja fins al 71% entre la població més jove, d'entre 16 i 24 anys.

En canvi, el 75% dels enquestats s'han mostrat en contra de retirar la mascareta dels espais interiors.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Desescalada
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut