El govern espanyol prorroga l'ús obligatori de les mascaretes a l'aire lliure
El govern espanyol prorroga l'ús obligatori de les mascaretes a l'aire lliure (Europa Press/Marta Fernández)

La mascareta seguirà sent obligatòria a l'exterior: el Congrés ho avala amb polèmica

El decret llei ha generat controvèrsia perquè s'ha votat de manera conjunta amb un altre punt, la paga extra de les pensions, que no hi té res a veure

RedaccióActualitzat

El Congrés dels Diputats ha decidit aquest dimarts que allarga l'obligació de portar la mascareta en espais oberts. No hi ha hagut sorpreses i el decret llei que presentava el govern del PSOE i Unides Podem ha quedat convalidat.

Ja es preveia que la proposta s'aprovaria, perquè s'ha votat de manera conjunta amb un altre punt, que és la paga extra de les pensions. Dues qüestions que no tenen res a veure i una estratègia que alguns partits han qualificat de tripijoc parlamentari.

Aquest ha estat l'últim punt de l'ordre del dia, però la decisió s'havia de prendre aquest dimarts, abans de la mitjanit, perquè s'esgota el termini màxim. La mascareta es va reimplantar a l'aire lliure just abans de Nadal per als majors de sis anys.

 

Acusen Sánchez de tripijocs per evitar una derrota

Abans de la votació, hi ha hagut negociacions d'última hora als despatxos dels partits amb menys representació. La mesura tenia el suport inicial del govern del PSOE i Unides Podem. I PP, Vox i Ciutadans ja havien dit que hi votarien en contra.

La resta de l'arc parlamentari havia anunciat abstencions, també les formacions tradicionalment aliades del govern com ERC o Bildu. No hi han votat a favor perquè han dit que no els agradava la fórmula escollida per presentar la mesura.

La votació conjunta de dos temes tan allunyats com el de "la pagueta" de les pensions i la mascareta en exteriors ha estat vist com una argúcia legislativa del govern per mirar de garantir que la pròrroga de l'ús obligatori de les mascaretes tirés endavant.

A favor de convalidar el decret hi han votat finalment 162 diputats (PSOE, Unides Podem, BNG, Compromís i PNB), 153 ho han fet en contra (principalment PP, Vox i Cs) i hi ha hagut 28 abstencions. Ara es tramitarà com a projecte de llei per procediment d'urgència.

Els grups han respost amb fortes crítiques a la manera optada per a la convalidació d'aquest decret i han acusat el govern espanyol d'"improvisació, frivolitat i xantatge" per "forçar-ne" així el recolzament.

 

Darias defensa que "s'està més a prop de tornar a modular" la mesura

Durant el debat, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha avançat que l'obligatorietat de la mascareta a l'exterior és "estrictament temporal" i que la retirada "està més a prop". En aquest sentit, la ministra ha volgut ser prudent però ha afirmat que Espanya ha doblegat la corba de la sisena onada i que s'està en fase de descens. Amb tot, diu, els nivells de transmissió no són els adequats per aixecar en aquests moments la mesura.

La ministra ha volgut destacar que la decisió de tornar-la a fer obligatòria es va prendre en un Consell Interterritorial de Salut per majoria.

La vicepresidenta segona del Congrés i diputada del PP, Ana Pastor, ha retret al govern les formes i les ha qualificat de "presa de pèl". També ha demanat que prenguin mesures efectives davant l"inassumible" nombre de morts per la pandèmia del darrer mes a Espanya, 3.800.

Per part de Vox, Mercedes Jara ha recriminat al govern espanyol que posi en marxa "normes i prohibicions" que consideren que no han aconseguit frenar la pandèmia, sinó "sotmetre els espanyols".

Des d'ERC Xavier Eritj ha qualificat la maniobra de "filibusterisme" i Concepció Cañadell, del  PDeCAT, ha considerat que és "una mesura absolutament inútil, estètica i amb efectivitat nula. No contribueix a controlar la sisena onada". 

El PNB, en canvi, ho ha aprovat "per prudència", tot i que inicialment preveia abstenir-se.

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus
Anar al contingut