Gent al carrer protegida amb mascareta
Gent al carrer protegida amb mascareta (Reuters)

Obligatòria des d'avui la mascareta a l'exterior, una mesura "estètica" pels científics

L'única restricció decidida des del govern espanyol desperta força dubtes sobre la seva utilitat entre la comunitat científica

Des d'aquest divendres, i coincidint amb l'arribada del període nadalenc, torna a estar en vigor l'obligatorietat de portar marcareta a l'aire lliure. És una mesura decidida pel govern espanyol per frenar els contagis, que estan disparats sobretot arran de la irrupció de la variant òmicron, però ha decebut molts experts, que la qualifiquen de superficial.

L'excepció, l'esport i els espais naturals amb distància

L'obligatorietat de la mascareta té excepcions. Són la pràctica de l'esport individual a l'aire lliure o els espais naturals --segons recull el BOE-- on es pugui mantenir la distància d'1,5 metres entre persones no convivents.

Quan va anunciar la mesura, el president espanyol va parlar, en concret, d'àmbits de platja o muntanya.

El que estava establert fins ara és que s'havia de dur posada a fora només si no es podia mantenir aquesta distància de seguretat.

Tampoc és obligatòria per a persones amb malalties respiratòries. La protecció tampoc serà necessària en els espais comuns de residències per a persones grans o amb discapacitat, per bé que sí que serà necessària per als treballadors d'aquests centres i per als visitants.

La mesura s'ha aprovat en un Consell de Ministres extraordinari i monogràfic aquest dijous i s'ha publicat al BOE també aquest dijous a la tarda.


No s'ha concretat fins quan serà vigent la mesura.


Dubtes de científics sobre la utilitat de la mesura

L'única mesura anticovid decidida des del govern espanyol desperta força dubtes sobre la seva utilitat entre la comunitat científica. Àlex Arenas, físic i investigador de la Universitat Rovira i Virgili, ha assegurat a Catalunya Ràdio que no entén per què s'obliga la gent a posar-se la mascareta al carrer, "una mesura que no és necessària", i en canvi es permet que els contactes vacunats no facin quarantena, una decisió que estaria més justificada, segons Arenas: "Són un conjunt de mesures que no tenen ni cap ni peus."

També la investigadora i membre del comitè científic que assessora el govern per la covid, Clara Prats, minimitza l'impacte de l'ús de mascareta en exteriors.

En canvi, Clara Prats, en declaracions al programa "Més 324", aplaudeix l'entrada en vigor d'altres restriccions per frenar el nombre de contagis.

Recordem que a Catalunya des d'aquesta mitjanit ha tornat el toc de queda nocturn en 126 municipis, s'ha tancat l'oci nocturn i s'han prohibit les trobades i reunions de més de deu persones.

Altres científiques també expliquen en el següent vídeo que veuen la mesura de fer portar mascareta a l'aire lliure més aviat "estètica":

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut