Els psicòlegs no donen l'abast als CAPs per atendre les demandes arran de la pandèmia

La Marató 2020 estarà dedicada a les malalties mentals

El 20 de desembre, a TV3 i Catalunya Ràdio, es recaptaran fons per a la investigació de malalties que afecten el 25% de la població en algun moment de la vida

Actualitzat

La pròxima edició de la Marató de TV3 estarà dedicada a les malalties mentals. L'objectiu és recaptar fons per investigar les causes, el diagnòstic i el tractament de problemes com la depressió, l'ansietat o l'esquizofrènia, entre d'altres.

Marcador final de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio. Edició 2019 dedicada a les malalties minoritàries
Marcador final de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio. Edició 2019 dedicada a les malalties minoritàries (CCMA)

Són trastorns molt comuns que afecten una de cada quatre persones en algun moment de la vida, -1.000 milions de persones al món-, amb un elevat impacte social, sanitari i de la qualitat de vida dels pacients i del seu entorn.

A Catalunya hi ha 15.500 afectats per malalties mentals per cada 100.000 habitants, i cada any se'n diagnostiquen al voltant de 4.800 casos nous. Aquestes patologies suposen, per tant, un problema de salut molt freqüent, amb moltes repercussions socials, econòmiques i de qualitat de vida dels afectats.

Segons Lluís Bernabé, director de la Fundació de la Marató de TV3 és necessari sensibilitzar i evitar estigmatitrzar els que les pateixen.

"El 25% de la població al llarg de la seva vida estarà afectada per una malaltia mental i això passa de manera transversal en tota la societat: no només afecta homes i dones adults sinó també infants i joves. Per això és fonamental la divulgació i la sensibilització, és a dir, el coneixement de les malalties mentals per no estigmatitzar la població."

Entre els problemes mentals que centraran La Marató d'aquest any hi ha des de la depressió fins a l'esquizofrènia, els trastorns obsessius, de neurodesenvolupament, com el TDAH, les addiccions o els trastorns alimentaris. En molts casos encara no se'n saben les causes i els experts treballen amb la possibilitat que moltes d'aquestes patologies depenguin de factors genètics.

Lluís Bernabé, director de la Fundació La Marató de TV3 (CCMA)

El que és important és que hi hagi un diagnòstic precoç ja que això ajuda molt en la qualitat de vida dels pacients, sobretot dels més joves, segons explica Bernabé.

"Detectar-les al més aviat possible, perquè el fracàs escolar, els trastorns mentals, o les addiccions o les depressions és importantíssim que es tractin al més aviat possible. En molts casos afecten persones joves i les conseqüències del no tractament en les persones joves vol dir que la seva esperança de vida i qualitat de vida disminueixen molt amb els anys."

La recerca que es generi dels fons recollits en aquesta Marató anirà dirigida sobretot a identificar els factors que originen aquestes malalties, a aconseguir noves eines de prevenció i tractament i a potenciar estudis entre grans grups de població.

Aquesta serà la tercera vegada que es dediquen els esforços divulgatius de La Marató a les malalties mentals. El programa, per TV3 i Catalunya Ràdio, es farà el 20 de desembre.

 
ARXIVAT A:
La MaratóSalutTv3Mitjans de comunicació
Anar al contingut