Madrid

La lluita per la ciutat de Madrid el 26M, una batalla en clau estatal

L'oposició formada per PP, Ciutadans i probablement Vox es conjuren per arravatar l'alcaldia a Carmena

Albert CalatravaActualitzat

El 13 de juny del 2015, després de 24 anys de governs del Partit Popular, l'ex jutge Manuela Carmena era proclamada alcaldessa de Madrid. Des d'una de les tribunes del Palau de Cibeles, seu del consistori, els dirigents de Podem aplaudien amb evidents mostres d'eufòria. Madrid es convertia en un dels anomenats "ajuntaments del canvi".

Moltes coses, però, han canviat. Pablo Iglesias ha trencat vincles amb els candidats de Més Madrid. Podem ja no demana el vot per Carmena però tampoc ha presentat una llista alternativa. Ara l'alcaldessa forma tàndem electoral amb Íñigo Errejón, i creu que la seva gestió és el millor aval per ser la favorita.

Carmena es presenta a l'Ajuntament de Madrid i Errejón a la Comunitat (EFE)

 

A l'espai de l'esquerra també competeix el candidat socialista, l'ex seleccionador espanyol de bàsquet "Pepu" Hernández, una aposta personal de Pedro Sánchez. Tot i que al PSOE assumeixen que no aconseguiran l'alcaldia, volen un bon resultat que els permeti ser la crossa necessària d'un govern progressista a la capital de l'estat, perquè la ciutat no passi de nou a mans de la dreta.
 

Pedro Sánchez va escollir "Pepu Hernández" com a substitut de Miguel Ángel Martín (EFE/J.J. Guillén)

 

L'oposició de dretes

Una oposició que carrega contra Carmena per la brutícia al carrer, l'habitatge i també per un dels projectes estrella de la legislatura, Madrid Central, restriccions de trànsit a la zona centre de la ciutat. PP i Ciutadans asseguren que el pla no ha aconseguit l'objectiu de reduir la contaminació i el trànsit.
 

 El candidat del PP José Luis Martínez-Almeida en un esmorzar informatiu (Efe)
 

Molt actiu a les xarxes socials, José Luis Martínez Almeida, s'estrena com a candidat del PP i intenta obrir-se un espai davant la representant de Ciutadans, Begoña Villacís, molt més coneguda en la política madrilenya.
 

Begoña Villacís (C's) competirà amb José Luis Martínez Almeida (PP) i Javier Ortega Smith (Vox). (EFE/Rodrigo Jiménez)

 

Tots dos saben, però, que si volen arrabassar l'alcaldia a Carmena, hauran de fer una triple aliança de les dretes, que inclogui l'extrema dreta de Vox, que, si no hi ha sorpreses, entrarà en la institució amb diversos regidors, segons el CIS. L'enquesta també preveu la victòria del bloc d'esquerres que formen Més Madrid i PSOE.

ARXIVAT A:
Unides PodemPPCsVoxPSOEEleccions autonòmiques 26M
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut