La manifestació feminista va omplir el centre de Madrid el 8 de març (EFE / Rodrigo Jiménez)
La manifestació feminista va omplir el centre de Madrid el 8 de març (EFE / Rodrigo Jiménez)
Madrid

La jutge arxiva la causa per la manifestació del 8M a Madrid en l'inici del coronavirus

Rodríguez-Medel no hi veu delicte, però remarca la "permanent i absoluta" inactivitat del delegat del govern davant concentracions i manifestacions que van "augmentar el risc de contagi de la Covid"

Actualitzat

La magistrada Carmen Rodríguez-Medel ha arxivat la causa contra el delegat del govern espanyol a Madrid, José Manuel Franco, per autoritzar la manifestació del 8M. La jutgessa aclareix que es tracta d'un arxivament provisional i que no és un sobreseïment, tal com demanava l'Advocacia de l'Estat.

Per a la titular del jutjat d'instrucció 51 de Madrid, el delegat del govern espanyol va actuar amb "permanent inactivitat jurídica en relació amb les concentracions i manifestacions i el Covid-19".

Això es va traduir, diu la magistrada, en el fet que Franco "no va prohibir cap concentració ni manifestació entre el 5 i el 14 de març en protecció del dret fonamental a la salut".

Segons l'escrit del jutjat, de la investigació del cas es conclou que José Manuel Franco "no va tenir coneixement cert, objectiu i tècnic del risc que per a la salut de les persones comportava la realització de manifestacions i concentracions" entre el 5 i el 14 de març. I remarca que el delegat "no va rebre cap comunicació o instrucció sanitària" sobre aquest tema ni cap ordre de prohibir o restringir cap d'aquests actes.

El 5 de març, el Centre Europeu per al Control i Prevenció de Malalties va emetre un informe sobre el coronavirus, tal com es fa constar en la denúncia que va originar el procediment contra la delegació del govern a Madrid. En aquell informe, diu la jutge, ja s'alertava de la gravetat de la crisis de la Covid-19 a tot Europa i assegura que "hi va haver un marge de tres dies que possibilitava que (l'informe) fos conegut per les autoritats espanyoles".

Però no va ser fins al 14 de març que es va fer el reial decret que declarava a Espanya l'estat d'alarma per la pandèmia i es limitava la llibertat de circulació de persones.

A la manifestació del 8M hi van anar representants de gairebé tots els partits polítics, amb l'única excepció de Vox. Hi van participar unes 120.000 persones, segons dades de la delegació del govern, força menys que els dos anys anteriors.

A més de la gran manifestació feminista del 8M a Madrid, l'escrit de la jutgessa recorda que les resolucions administratives dictades pel delegat del govern a Madrid van autoritzar la celebració de 130 concentracions i manifestacions entre el 5 i el 14 de març.

Una de les altres grans concentracions de persones que hi va haver el mateix 8 de març va ser un multitudinari míting de Vox a Vistalegre. Dos dies més tard, un diputat de Vox anunciava que havia donat positiu en la prova del coronavirus:

A partir de l'11 de març, recull l'escrit del jutjat, la Unitat de Seguretat Ciutadana de la delegació del govern trucava per telèfon als convocants de les manifestacions per demanar-los que desistissin de fer-les.

Per aquesta raó, conclou la jutge, "si no fos per la falta d'acreditació del coneixement previ del risc en virtut de la notificació d'autoritat sanitària competent" el delegat del govern hauria de ser jutjat per un delicte de prevaricació administrativa. Com que no es pot acreditar que fos informat d'aquest risc, decideix arxivar la causa temporalment i no fer-ne el sobreseïment lliure.

Les tres associacions que havien presentat la denuncia contra el delegat del govern no es donen per vençuts i han anunciat que recorreran l'arxiu provisional de la causa.

El PSOE ha celebrat l'arxivament de la causa contra José Manuel Franco amb un tuit en què carrega contra el PP per relacionar la manifestació del 8M amb l'expansió del coronavirus:

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarmaPSOEPP8M
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut