La justícia europea fixa per al 14 d'octubre la vista sobre la immunitat de Junqueras

TV3 ha tingut accés a la citació del Tribunal de Justícia de la Unió Europea

RedaccióActualitzat

Data clau sobre el judici del procés. Segons ha pogut saber TV3, el 14 d'octubre el Tribunal de Justícia de la Unió Europea celebrarà la vista per decidir si Oriol Junqueras té immunitat com a eurodiputat.

En el seu dia, el Suprem no va permetre a Junqueras sortir de la presó per prendre l'acta. Creia que, si ho feia, el líder d'Esquerra Republicana viatjaria a Estrasburg i, per tant, hi havia risc de fuga.

 

La defensa de Junqueras va demanar que el Suprem consultés els jutges europeus sobre el cas i, amb l'opinió contrària de la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat, el tribunal ho va fer.

Les preguntes que va traslladar van ser les següents:

  • Si la immunitat és des d'abans que arrenqui el període de sessions al Parlament d'Estrasburg.
  • Si la resposta és afirmativa, el segon aclariment que demanava el Suprem és si Junqueras és immune encara que no hagi complert els tràmits de la Junta Electoral a Espanya.
  • Si la resposta és també que sí, Marchena plantejava una qüestió definitiva: si el Suprem havia de deixar-lo lliure per anar a Europa o si és més important acabar el procediment judicial contra ell.

Segons el Suprem, el Tribunal Europeu ha de dictaminar, d'alguna manera, si Junqueras ha de sortir de la presó per poder agafar l'acta i ser eurodiputat. S'ha de veure si això suposaria, alhora, que Junqueras hauria de poder exercir com a tal, almenys mentre la mesa del Parlament Europeu no el suspengués, com va fer la del Congrés.

Quan va fer la consulta a Europa, el Suprem va voler remarcar que, digués el que digués el Tribunal Europeu, la presó provisional era inqüestionable.

 

L'advocat de Junqueras creu que això podria paralitzar la sentència

En declaracions a TV3, l'advocat del líder d'ERC, Andreu Van den Eynde, creu que si el tribunal resol favorablement, això no implicaria la sortida immediata de Junqueras de la presó.

"Formalment ells no tenen cap obligació real de donar aquesta llibertat. L'única obligació real que tindrà el Tribunal Suprem, si es diu que existeix la immunitat, és que haurà de demanar un suplicatori al Parlament Europeu."

"La llibertat, que diríem que seria una conseqüència gairebé lògica d'aquest estatus o d'aquesta protecció, queda en mans del Suprem, que haurà de dir si modifica o no la mesura cautelar [presó provisional]."

Andreu Van den Eynde té clar, però, que el Suprem hauria de paralitzar la sentència del judici del procés.

"Estant pendent de la qüestió prejudicial a Luxemburg, el Suprem no pot dictar aquesta resolució perquè aquesta resolució haurà de parlar d'Oriol Junqueras. I això no ho pot fer mentre no es resolgui aquesta qüestió."

"Per tant, jo crec que estem abocats a no tenir sentència fins que es resolgui això i afrontar una situació molt crítica, que és com es pot prorrogar el límit de dos anys de presó provisional per a tota aquesta gent."

En canvi, el Suprem considera que aquesta vista no paralitza l'emissió de la sentència.

En qualsevol cas, si el Tribunal de Luxemburg aprovés la seva immunitat, el que sí que és segur és que el Suprem hauria de tramitar un suplicatori al Parlament Europeu per demanar-li permís perquè Junqueras, com a europarlamentari, seguís en la causa que instrueix. Sigui com sigui, la decisió que prenguin els jutges europeus serà d'obligat compliment.

Com a molt tard, el 3 de setembre, totes les parts, la defensa de Junqueras i el Suprem, han de comunicar si tenen intenció de comparèixer a la vista del 14 d'octubre. Un cop s'hagi fet, el Tribunal de Luxemburg haurà de decidir sobre la immunitat d'Oriol Junqueras en unes setmanes, una decisió que serà d'obligat compliment.

El 14 d'octubre és, doncs, una nova data en la causa del procés.

Tot plegat, mentre el Suprem té pendent de redactar la sentència, bo i sabent que el dia 16 d'octubre Jordi Sànchez i Jordi Cuixart compliran dos anys de presó preventiva. En teoria és una data límit a partir de la qual la sala hauria de dictar una nova interlocutòria en què argumentés la conveniència que seguissin a la presó.

 

ARXIVAT A:
Oriol JunquerasJudici procésTribunal Suprem
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut