Madrid

La Guàrdia Civil es presenta a la seu central del Santander per demanar informació per un cas de blanqueig a l'HSBC

Els agents demanen informació per un presumpte cas de blanqueig a l'HSBC, relacionat amb la informació obtinguda de la "llista Falciani"

RedaccióActualitzat

Agents de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil s'han presentat a la seu central del Banc Santander, a Boadilla del Monte, a Madrid, per demanar informació per un presumpte cas de blanqueig de capitals. Després de set hores, els agents s'han retirat i s'han emportat abundant documentació en suport digital.

L'operació, que ha ordenat el jutjat número 5 de l'Audiència Nacional, s'emmarca en la causa contra el banc HSBC, arran de la informació obtinguda de l'anomenada "llista Falciani". Una investigació que es troba sota secret de sumari. Els agents han demanat al Santander, en concret, informació sobre els "moviments de determinats comptes bancaris".

La investigació, la dirigeix el jutge José de la Mata i es fa després d'un requeriment de la Fiscalia Anticorrupció. Precisament, De la Mata fa temps que investiga el banc HSBC a Espanya per blanqueig de capitals o per si va ajudar alguns clients a fer-ne. Per això, segons algunes informacions, en els últims mesos ha pres declaració a diversos titulars de la "llista Falciani" i els ha investigat.

El Santander, per la seva banda, ha assegurat que ha prestat i prestarà en tot moment "tota la seva col·laboració" amb les autoritats i que està "subministrant totes les dades disponibles" que li han demanat.

La "llista Falciani"

L'informàtic Hervé Falciani va elaborar una llista de presumptes defraudadors fiscals amb dades obtingudes entre el 2006 i el 2009, quan va treballar a la filial suïssa del banc britànic HSBC a Ginebra. Es calcula que a la llista hi ha més de 3.000 comptes del banc HSBC que serien de 659 contribuents espanyols.

Arran de la filtració de les dades, la Hisenda espanyola es va posar a treballar i alguns dels titulars d'aquests comptes van regularitzar la seva situació. Va ser el cas de diversos membres de la família Botín que hi sortien, i que haurien pagat uns 200 milions a l'Agència Tributària.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut