Bitllets de 5 euros
El fals santer va estafar 94.000 euros a la dona
Barcelona

La Generalitat preveu tancar el 2014 amb un dèficit del 2,2%, més del doble del fixat per Hisenda

Si es compleix l'estimació del govern català, s'haurà trencat la dinàmica de reducció gradual del dèficit que el govern català va iniciar el 2011

Actualitzat

La Generalitat estima que tancarà 2014 amb un dèficit de 4.407 milions d'euros, equivalent al 2,2% del PIB català. Això suposa el doble del permès pel Ministeri d'Hisenda. La Generalitat fa aquesta estimació en el pla economicofinancer que va aprovar al desembre i que ja s'ha presentat a Madrid.

Si es compleix l'estimació del govern català, s'haurà trencat la dinàmica de reducció gradual del dèficit que el govern català va iniciar el 2011.

Quan CiU va recuperar el poder, després de les eleccions de novembre del 2010, va denunciar que el tripartit li deixava unes finances malparades, i va estimar que aquell any el dèficit havia arribat fins al 4,53% del PIB. El govern d'Artur Mas va prendre possessió a final de desembre i, gràcies a una formula que combinava retallades de la despesa amb augment de la pressió fiscal, va reduir el dèficit al 4,12% del PIB el 2011, al 2,25% el 2012 i a l'1,95% el 2013. Aquests percentatges van incomplir, any rere any, els límits marcats pel govern espanyol.

D'altra banda, la Generalitat ha sol·licitat formalment al Ministeri d'Hisenda la seva adhesió al Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) per a 2015 per un import de 9.460 milions d'euros

Aquest any, la sol·licitud del govern català inclou també l'adhesió al denominat FLA social, un nou fons creat per finançar deutes de les comunitats amb els ens locals vinculats a convenis de despesa social anteriors a l'any 2015. En aquest cas, el departament preveu que l'import sol·licitat no serà superior a 308 milions d'euros. 

Anar al contingut