Barcelona / Madrid

Puigdemont promet el càrrec com a 130è president de la Generalitat sense cap referència al rei ni a la Constitució

El 130è president de la Generalitat ha promès el càrrec "amb fidelitat a la voluntat del poble de Catalunya representat pel Parlament"

RedaccióActualitzat

Carles Puigdemont ​ha promès el càrrec com a 130è president de la Generalitat en una cerimònia solemne al Palau de la Generalitat i amb unes paraules que marquen el to de la nova legislatura. No hi ha hagut cap referència ni al rei ni a la Constitució en la prometença que ha llegit la presidenta del Parlament, Carme Forcadell:

"-Prometeu complir lleialment les obligacions del càrrec de president de la Generalitat amb fidelitat a la voluntat del poble de Catalunya representat pel Parlament?"

-Sí, ho prometo."

Artur Mas, tant el 2010 com el 2012, va prometre fidelitat al rei i a la Constitució, però també al poble de Catalunya, dient: "Sí, ho prometo amb plena fidelitat al poble de Catalunya". 

En el primer discurs com a Molt Honorable, Puigdemont ha justificat la fórmula escollida: "He promès el càrrec explicitant aquesta lleialtat al Parlament i poble de Catalunya, entenent que el Parlament escull el president i el poble escull Parlament, en un cercle virtuós de legitimitat democràtica indiscutible". 

També ha defensat que cal sumar més gent al projecte independentista i ha assegurat que el procés no es farà "de qualsevol manera" sinó que "ho farem molt bé". I ha denunciat greuges contra Catalunya:

"Estem ofegats i humilitats financerament. Desatesos per les inversions de l'Estat. Menystinguts en la nostra identitat i llengua. Ens cal l'eina que permeti al goven garantir tot això. Tanmateix, com a president de la Generalitat és cert que això no ho podem fer de qualsevol manera". 

En un Saló de Sant Jordi ple de gom a gom, ha fet seves dues frases:"Impossible és només una opinió  i, citant Gaziel, "Sóc fal·lible, però insubornable". Tot això davant la mirada seriosa del ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, i la delegada del govern a Catalunya, María de los Llanos de Luna, que al final s'han posat dempeus però no han aplaudit el discurs.

El posat contrasta amb la conversa distesa que, segons han pogut captar les càmeres, ha tingut Fernández Díaz amb els dirigents d'ERC Oriol Junqueras i Marta Rovira abans de l'acte. 

Mas: "Jo sí que agraeixo els serveis prestats"

La cerimònia s'ha obert amb unes paraules del president sortint, que ha donat les gràcies a totes els que l'han ajudat "en aquests moments delicats, decisius i emocionants". Artur Mas ha deixat anar un "jo sí que us agraeixo els serveis prestats",en referència a la polèmica pel fet que no s'ha utilitzat aquesta fórmula en el decret del govern espanyol amb què s'ha anunciat el seu relleu. I ha destacat que "servir un país com Catalunya, per nosaltres, és doblement agraït". 

Mas ha afirmat que se'n va amb "tranquil·litat d'esperit". En el seu discurs de comiat no han faltat les metàfores marineres, per això ha desitjat al nou govern que tingui una "bona singladura" i arribi "a bon port".

Ambient a la plaça de Sant Jaume

Puigdemont ha entrat a Palau a les sis de la tarda. Mas l'ha rebut després que ha passat revista a la formació de gala dels Mossos d'Esquadra.

Acompanyat de la seva dona, Marcela Topor, han pujat fins a la galeria gòtica, on els han rebut Mas i la seva dona, Helena Rakosnik. 

A les portes de Palau hi havia poca gent, amb estelades, crits d'independència, que s'han intensificat amb l'arribada de Forcadell i Fernández Díaz, i també una bandera espanyola que destacava per alçada. També s'hi han pogut veure cartells amb la frase "Amer, terra de presidents", en referència al municipi d'origen de Puigdemont i també d'Arnau Descolomer, el desè president de la Generalitat. 

Al límit de les nou del vespre, Puigdemont i Mas han sortit de Palau, aclamats, i han saludat una part dels ciutadans que s'hi havien aplegat. 

Arrimadas, Albiol i Baños, les absències

Jorge Fernández Díaz  ha estat el representant del govern espanyol a la presa de possessió, juntament amb la delegada Llanos de Luna. Precisament, Fernández Díaz havia respost a Puigdemont que el fet que el govern estigui en funcions "no significa que l'Estat de Dret estigui en suspens".

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, havia advertit que vigilarien que la promesa del càrrec es fes d'acord amb el que preveu la Constitució.

A l'acte hi han anat tots els caps de grup parlamentari tret dels del de C's, el PPC i la CUP. Inés Arrimadas i Xavier García Albiol tenien reunions dels respectius partits i per això, en lloc seu, hi eren Carlos Carrizosa i Enric Millo. Després de la renúncia d'Antonio Baños a l'escó, els cupaires hi han estat representants per Gabriela Serra i Albert Botran. No hi era la diputada Anna Gabriel. Sí que hi eren el cap dels socialistes, Miquel Iceta, i el de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell.

Entre els nombrosos convidats, els expresidents socialistes Pasqual Maragall i José Montilla

El pròxim pas, el govern

Dijous al matí seran els nous membres del govern els que prendran possessió del càrrec i se celebrarà la primera reunió del nou executiu, la composició del qual s'ha anat sabent des d'aquest dilluns.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut