Girona

Puigdemont renuncia a l'alcaldia per assumir la presidència i diu a Rajoy que no li interessa "el que digui un projecte que s'acaba"

Puigdemont s'acomiada dient que mai hauria renunciat a l'alcaldia de Girona si no fos per l'alta responsabilitat que li ha estat encomanada i Muradàs assumeix el càrrec en funcions

RedaccióActualitzat

L'alcalde de Girona i pròxim president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha renunciat a l'alcaldia en un ple extraordinari convocat aquest dilluns que ha començat passades les deu del matí amb la intervenció dels grups muncipals. La primera tinent d'alcalde, Maria Isabel Muradàs, ha assumit l'alcaldia en funcions.

A partir d'ara s'obre un termini de deu dies perquè l'equip de govern, de Convergència i Esquerra Republicana, consensuï el successor de Puigdemont, que haurà de ser presentat abans del divendres 22 de gener. Hi ha diversos noms sobre la taula, però en tot cas el grup municipal de Convergència i Unió serà el que n'haurà de proposar un, que difícilment serà el de Muradàs, fundadora de Demòcrates després de deixar Unió.

En les travesses a alcalde de Girona els noms que més sonen són el del regidor de Projecte Ferroviari i Sostenibilitat i portaveu del grup municipal de CiU, Carles Ribas i Gironès, i el de la segona tinent d'alcalde de l'Àrea d'Urbanisme i Activitats, Marta Madrenas.

El president reivindica el municipalisme

Puigdemont, que ha estat alcalde de Girona des del 2011, ha dit en el seu discurs de comiat que mai hauria renunciat a l'alcaldia de Girona si no fos per l'alta responsabilitat que li ha estat encomanada.

El nou president de la Generalitat ha reivindicat el municipalisme com "la veritable escola de la política" i, en aquest sentit, ha assegurat que la seva experiència municipalista s'apreciarà en el seu mandat al capdavant de la Generalitat.

Unes dues-centes cinquanta persones, incloent-hi consellers en funcions, com Santi Vila, Irene Rigau i Meritxell Borràs, han acudit a la seu de l'Ajuntament per acompanyar Puigdemont. El nou president ha dit que la cordialitat que li han manifestat els representants dels diversos grups municipals en el seu comiat és un exemple que "no és veritat que, en aquest país, les diferències polítiques divideixen".

Puigdemont sobre Rajoy: "No m'interessa el que digui un projecte que s'acaba"

A la seva sortida del ple, el president electe considera que el cap de l'executiu espanyol, Mariano Rajoy, té el seu càrrec "en funcions i fa declaracions en funcions" i ha afegit que no li interessa "el que digui un projecte que s'acaba". I ha dit:

"M'interessa el que digui un projecte que hagi de venir, si n'ha de venir algun, perquè per ara els deures que hem fet a Catalunya, a Espanya encara no els han fet".

Carles Puigdemont va ser investit alcalde de Girona per segona vegada el mes de juny passat, i des de llavors ha governat en minoria, ja que va aconseguir 10 regidors del 25 que hi ha a l'Ajuntament. A més dels deu regidors de CiU, el PSC, ERC i la CUP tenen quatre representants cadascun, Ciutadans compta amb dos regidors i el PP, amb un.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut