Millet i Montull han de declarar la setmana vinent acusats d'esquivar el pagament que se'ls reclama (ACN / Andrea Zamorano)

La Generalitat concedeix el tercer grau a Millet per "motius humanitaris"

Tan sols ha d'acudir a la presó a dormir de dilluns a dijous, una flexibilització que es permet als interns amb malalties greus

RedaccióActualitzat

El Departament de Justícia ha concedit el tercer grau a l'expresident del Palau de la Música Fèlix Millet per "raons humanitàries", com a conseqüència dels seus problemes de salut.

El canvi de règim penitenciari li arriba dos anys i quatre mesos després que ingressés a Brians 1 per complir condemna per l'espoli de l'entitat cultural.

Fonts penitenciàries han confirmat a TV3 que Millet està ingressat a l'hospital penitenciari de Terrassa.

La junta de tractament de la presó va acordar a finals del passat mes concedir el tercer grau a Millet, segons han explicat a EFE fonts judicials.

Amb 86 anys, tan sols ha d'acudir a la presó a dormir de dilluns a dijous, en aplicació de l'article 104.4, que permet flexibilitzar el règim penitenciari per motius "humanitaris" als reclusos que tenen malalties greus.

Tot i això, fonts de l'entorn de Millet han explicat a TV3 que té demència i que ha perdut la visió, cosa que dificultaria que pogués desplaçar-se cada dia fora de l'hospital penitenciari.

En aquest sentit, apunten a la possibilitat que s'apliqués un altre article, que preveu que l'intern no hagi de tornar a la presó però hagi d'estar localitzable.

La Fiscalia està encara estudiant si recorre davant la justícia un canvi penitenciari que ja li ha estat notificat, encara que sense els informes mèdics que acreditarien les greus malalties que té Millet.

Per aquest motiu, el ministeri públic ha demanat a la conselleria que li faciliti els informes mèdics en què la junta de tractament s'ha basat per concedir el tercer grau al reclús.

La mesura es va acordar pocs dies després que Gemma Ubasart prengués possessió com a consellera de Justícia, després de la sortida de Junts del govern.


Lluny de retornar els diners que li reclamen

Fa pocs mesos, la jutge de vigilància penitenciària va denegar per segona vegada el règim obert a Fèlix Millet, que havia recorregut contra la seva classificació en segon grau adduint que té una malaltia "greu, irreversible i incurable".

El pres, que va ser condemnat a nou anys i vuit mesos de presó, està lluny de retornar al Palau de la Música els 23 milions d'euros que va ser condemnat a pagar i les multes fixades en sentència: fins ara l'entitat només ha recuperat 12 milions d'euros dels 23 que l'hi deu gràcies als béns embargats als processats.

A més, Millet té dues causes obertes per amagar a la justícia ingressos procedents de lloguers i per la desaparició de diversos objectes de valor del seu domicili, presumptament amb la intenció d'esquivar l'obligació d'indemnitzar el Palau de la Música per l'espoli que va perpetrar durant dècades.

Precisament, el fet que Millet no hagi pagat la responsabilitat civil imposada en sentència és un dels factors que la jutge de vigilància penitenciària va tenir en compte per revocar-li el tercer grau que havia sol·licitat.

Jordi Montull, que era la mà dreta de Millet i que està condemnat a set anys i mig, continua en segon grau penitenciari després que a l'inici d'any la jutge de vigilància li revoqués el règim obert que la Generalitat li va concedir el setembre del 2021.

Tots dos estan citats a declarar com a investigats la setmana vinent davant el jutge que indaga si van amagar els ingressos que percebien per immobles llogats amb l'objectiu de no haver de pagar al Palau de la Música.

ARXIVAT A:
CorrupcióJudicialCas Palau
Anar al contingut