Retirant un teulat d'uralita
L'OMS classifica de cancerigen l'amiant, molt utilitzat a la construcció i la indústria

La Generalitat anuncia 10 milions per retirar amiant a Catalunya

Els pròxims pressupostos inclouran la creació d'un fons especial per retirar aquest material cancerigen

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat que els pressupostos catalans inclouran un fons específic dotat amb 10 milions per retirar l'amiant a Catalunya.

Aragonès també ha explicat que el govern aprovarà dimarts la creació de l'Oficina per a l'Erradicació de l'Amiant a Catalunya, una iniciativa "pionera que incorporarà personal per dissenyar tota la feina que hi ha per fer" i ha dit que en els primers mesos de l'any que ve el govern impulsarà un pla nacional per "fer un salt endavant".

Pere Aragonès també ha anunciat la creació de l'Oficina per a l'Erradicació de l'Amiant (ACN/Natàlia Segura)

Són anuncis que ha fet aquest dissabte en la convenció contra l'amiant de la Federació d'Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB) i Jubilats de Macosa-Alstom Afectats per l'Amiant.

L'organització ha publicat un manifest on reclama a "totes les administracions" que hi dediquin més recursos i demana "conscienciar la ciutadania" sobre els perills d'aquest material. "És una pandèmia silenciosa i, com a tal, mereix actuacions immediates i decidides per part dels legisladors i dels polítics".

Aragonès ha admès que el fons de 10 milions d'euros és una partida inicial perquè "retirar tot l'amiant és molt costós".

Morts per càncer

L'amiant és un producte mineral que s'utilitzava àmpliament en la indústria, la construcció i en productes de consum per les seves propietats aïllants i pel baix cost, però l'Organització Mundial de la Salut el té classificat com un cancerigen.

L'OMS calcula que la meitat de les morts per càncer d'origen laboral són causades per l'amiant. Se'l relaciona sobretot amb càncers de pulmó, laringe i ovari.

Edificis públics

En representació de l'Ajuntament de Barcelona, el regidor d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, ha explicat que s'està acabant una auditoria per analitzar la situació a la ciutat, però Badia ja ha avançat que eliminar aquest material costaria "centenars de milions d'euros" i que el gruix del problema està en l'àmbit privat.

Segons les primeres estimacions, calculen que "un quart es troba en administracions públiques i, dins d'aquestes, un terç és en instal·lacions municipals". Badia ha defensat aliances publicoprivades per avançar en l'extracció d'aquest material cancerigen.

ARXIVAT A:
Càncer
Anar al contingut