L'exterior de l'empresa on hi ha hagut una fuita de nafta (ACN/Mar Rovira)

La forta pudor torna a Tarragona el dia que s'obre expedient a Asesa per la fuita de nafta

Acció Climàtica no ha registrat cap valor anòmal i l'empresa ha informat que s'estava buidant el dipòsit on hi va haver la fuita

RedaccióActualitzat

Dos dies després, torna la forta pudor de gas i gasolina a Tarragona. Aquest dilluns, la fuita química de nafta en un tanc del Polígon Sud de la petroquímica es va arribar a notar a quilòmetres de distància, fins i tot es va percebre a la comarca del Maresme. I aquest dimecres al migdia, ha tornat per a les tasques de buidatge del dipòsit on hi va haver la fuita, que està fent l'empresa Asesa.

Coincidint amb això, la Generalitat ha obert un expedient informatiu a l'empresa per la fuita i ha enviat un tècnic de seguretat industrial a la zona.

Després de les crítiques per la falta de comunicació de l'empresa, Asesa havia assegurat que s'utilitzaria escuma per evitar nous episodis de males olors.

Però cap al migdia s'han començat a rebre trucades al 112 de ciutadans que es queixaven de la pudor que se sentia a la ciutat. Llavors, l'empresa ha penjat un nou missatge, rectificant l'anterior, i avisant que les "condicions meteorològiques podien tornar a generar episodis" de pudor.


Canvis en el protocol

La delegada del Govern al Camp de Tarragona, Teresa Pallarès, ha reconegut que el pla especial d'emergència exterior del sector químic, el Plaseqta, "és millorable", i ha avançat que s'hi faran canvis.

Les pudors s'allargaran com a mínim fins dijous, ha afirmat Pallarès. Amb tot, ha defensat que el protocol actual del pla d'emergències químiques s'ha aplicat correctament i que si no es va avisar d'entrada la població va ser perquè s'havia activat la fase de prealerta i no pas la d'emergència, ja que "no hi havia risc" per a la ciutadania.

Un cotxe dels Bombers a l'empresa Asesa (ACN/Mar Rovira)

Valors per sota dels límits permesos

Paral·lelament, el Departament d'Acció Climàtica ha informat que no ha registrat cap valor anòmal i ha afirmat que la qualitat de l'aire és "bona" a Tarragona.

Els tècnics del Departament han fet mesuraments aquest dimarts a l'interior de la companyia i als seus voltants i han assegurat que els nivells dels contaminants -sulfhídric i compostos orgànics volàtils- han donat valors per sota dels límits permesos.

Un dels tècnics d'Acció Climàtica mesurant la qualitat de l'aire a l'entrada de l'empresa Asesa (ACN/Mar Rovira)

Segons el responsable de l'Oficina de Gestió Ambiental dels serveis territorials, Pere Poblet, el valor màxim de sulfhídric s'ha registrat a les quatre d'aquesta matinada i s'ha xifrat en 15 micrograms per metre cúbic. El límit legislat és de 100.

La Generalitat ha demanat a Asesa que revisi si hi ha hagut algun canvi en l'operativa que hagi provocat la incidència.

 

ARXIVAT A:
Contaminació
Anar al contingut