La fiscalia reprèn la investigació dels alcaldes que van cedir locals per l'1-O

Citarà a declarar els més de 600 alcaldes que no van ser citats al setembre

Juli RodésActualitzat

Els fiscals catalans han decidit reactivar la investigació contra els 712 alcaldes de l'Associació de Municipis per la Independència que haurien donat suport a l'organització del referèndum de l'1 d'octubre.

L'origen d'aquesta investigació està en una instrucció emesa al setembre per l'aleshores fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza.

La decisió arriba mig any després que el cas ha estat parat, i s'ha adoptat en una reunió a la Fiscalia Superior de Catalunya per unificar els criteris del ministeri públic sobre aquest cas i d'altres.

 

Al setembre, pocs dies abans del referèndum, una cinquantena d'alcaldes de l'AMI van ser citats a declarar.

Alguns no van comparèixer i la majoria van anar-hi per exposar que consideraven que la fiscalia s'estava extralimitant de les seves funcions, perquè el cas ja estava en mans de la justícia.

 

La Fiscalia de Catalunya estava dividida sobre si calia continuar amb la investigació o arxivar-la.

Ara, la junta de fiscals en cap de Catalunya, que reuneix els fiscals en cap provincials i els fiscals d'àrea de Catalunya, ha decidit reprendre les diligències de la investigació sobre la responsabilitat dels alcaldes "en la cessió dels locals o edificis de titularitat municipal efectivament disposats i oberts al públic com centres de votació", segons ha explicat en un comunicat.  

 

La fiscalia, per tant, citarà pròximament els més de 600 alcaldes restants, que, segons la pàgina web de l'AMI, haurien aprovat decrets per posar a disposició del govern locals municipals, per fer-hi el referèndum de l'1 d'octubre.

Des de l'AMI, David Saldoni, el vicepresident, ha manifestat que aquesta reactivació de la investigació no els inquieta.

"Estem tranquils. Estem confiats que el que vam fer està ben fet. No hem fet res mal fet. Els equipaments municipals estan al servei de la població. Ho han estat sempre, ho seguiran estant sempre perquè volem ciutadans lliures que puguin expressar la seva opinió."

 

ARXIVAT A:
Procés catalàReferèndum 1-O
Anar al contingut