Agents de la Guàrdia Civil treuen documentació en caixes del despatx d'Arantza Zulueta.
Agents de la Guàrdia Civil treuen documentació en caixes del despatx d'Arantza Zulueta. (Foto: EFE)
Bilbao

La fiscalia investigarà Interior per comunicar als mitjans abans d'hora l'operació contra els advocats de presos d'ETA

La fiscalia qüestiona l'actuació del Ministeri de l'Interior en l'operació antiterrorista al País Basc contra els advocats dels presos d'ETA. Interior la va comunicar als mitjans de comunicació abans que comencés. Hi ha vuit detinguts vinculats a l'entorn dels presos etarres. La Guàrdia Civil s'ha emportat una trentena de caixes amb documentació del despatx d'Arantza Zulueta, una de les detingudes.

RedaccióActualitzat

La fiscalia vol que s'investigui per què el Ministeri de l'Interior va informar els mitjans de comunicació de l'operació antiterrorista que ha fet a les últimes hores -que ha acabat amb vuit detencions-, abans que aquesta intervenció policial comencés. A la nota informativa indicava l'hora i el lloc on tenia previst fer els escorcolls. El fiscal haurà de determinar si encarrega aquesta investigació al jutge que porta el cas o bé si obre diligències per estudiar si se'n poden derivar responsabilitats penals. Qualifica de molt greu la informació prèvia del ministeri, ja que pot haver entorpit altres investigacions obertes per l'Audiència Nacional relacionades amb ETA. Els detinguts, se'ls acusa de ser els encarregats de fer arribar ordres de l'organització terrorista als seus presos.

Segons la Fiscalia de l'Audiència Nacional, el fet que Interior publiqués la nota de premsa abans dels registres podria, a més a més d'haver perjudicat la investigació judicial, haver donat marge de temps suficient per destruir proves.

Els agents de la Guàrdia Civil van entrar al despatx d'advocats que defensa el col·lectiu de presos d'ETA, on treballa Arantza Zulueta, i van fer-hi sis detencions, enmig dels crits de suport d'un grup de persones que observaven el desplegament policial. L'operatiu es va estendre també a d'altres poblacions, com ara Hernani, a Guipúscoa, i a Navarra, on s'han fet diversos escorcolls i les altres dues detencions. Els vuit detinguts són, a més de Zulueta, el també advocat Jon Enparantza i antics membres d'ETA i Segi. Se'ls acusa de formar part del "front de presons", l'única estructura activa d'ETA, segons el Ministeri de l'Interior.

L'escorcoll al despatx d'Arantza Zulueta ha acabat aquesta matinada. Els agents de la Guàrdia Civil s'han emportat una trentena de caixes i bosses amb documentació i ordinadors.

Aquestes detencions s'han fet en un moment en què s'està a l'espera que ETA emeti un comunicat en el qual podria anunciar la seva disposició a entregar les armes i quan falten dos dies per a la multitudinària manifestació, convocada a Bilbao, en favor dels drets dels presos etarres. Ara caldrà esperar per saber si el cop policial ha estat rebut per la banda com un atac directe i si això pot obstaculitzar el procés de pau.

Anar al contingut