Barcelona

La Guàrdia Civil interroga treballadors i funcionaris pels preparatius de l'1-O

No està clar qui ha ordenat els interrogatoris, en els quals treballadors de la Generalitat han declarat sobre la campanya institucional del registre de catalans a l'exterior i sobre la web del Pacte pel Referèndum

RedaccióActualitzat

Segons ha avançat "El matí de Catalunya Ràdio" i han confirmat fonts del govern, la Guàrdia Civil ha interrogat aquest dimecres a treballadors públics de l'executiu català per saber què estan fent per censar les persones residents a l'estranger perquè puguin votar. Segons ha pogut saber Catalunya Ràdio, aquestes declaracions van començar fa dues setmanes.

Aparentment actuant com a policia judicial, la Guàrdia Civil ja ha citat mitja dotzena de persones. Algunes són treballadors de la Generalitat, en concret del Departament de Difusió i també de la Conselleria d'Exteriors. També hi ha personal extern al govern citat per la Guàrdia Civil: són els treballadors de l'agència de publicitat que la Generalitat va contractar per a la campanya ara investigada.

No se sap qui ha ordenat els interrogatoris

La fiscalia volia investigar aquesta campanya, que forma part dels preparatius del referèndum de l'1 d'octubre. Veient que el jutge d'instrucció número 13 ja estava investigant el cens dels catalans arran de les declaracions que havia fet Santi Vidal, la fiscalia s'ha inhibit a favor del jutge, i ha negat haver ordenat els interrogatoris.

Però el jutjat també ha afirmat aquest dimecres que l'ordre hagi sortit del jutge, de manera que no se sap qui els ha ordenat o si la Guàrdia Civil està actuant de manera autònoma.

La Guàrdia Civil interroga també com a testimonis diverses persones del Govern i d'empreses externes en relació a la pàgina web del Pacte Nacional pel Referèndum. Es tracta del responsable de xarxes socials del Departament de la Presidència, un treballador amb categoria de personal laboral i tres persones d'empreses externes.

A totes aquestes persones les estarien citant com a testimonis, i se'ls pren declaració a la caserna de la Guàrdia Civil a la Travessera de Gràcia de Barcelona. Allà, en aquesta caserna, els agents els demanen informació i explicacions sobre la campanya que promou el registre de catalans que viuen a l'estranger.

Es tracta de la primera actuació directa de la Guàrdia Civil dirigida a tècnics de la Generalitat amb motiu del referèndum. Un esglaó més en el pols que mantenen el govern de Rajoy i el de Puigdemont.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut