Dos voluntaris recullen pèl·lets a la platja de Vilar (Reuters/Miguel Vidal)
Dos voluntaris recullen pèl·lets a la platja de Vilar (Reuters/Miguel Vidal)

La dificultat de retirar els microplàstics del mar: "És buscar una agulla en un paller"

Mentre continuen arribant pèl·lets al litoral, creix la preocupació pel dany que poden causar a l'ecosistema i la Fiscalia demana al Seprona que n'agafi mostres per analitzar-los i a la Xunta que informi de l'arribada de material potencialment contaminant

RedaccióActualitzat

Mentre continuen els retrets encreuats i la picabaralla política per la gestió del vessament al mar de milions de boletes de plàstic i la seva arribada a les costes de Galícia i de gran part del Cantàbric, sobre el terreny el que preocupa és el dany ecològic i com afrontar les tasques de neteja.

La realitat és que un mes després del vessament, continuen arribant pèl·lets de plàstic al litoral, i tot just s'ha activat l'ajuda del Ministeri per a la Transició Ecològica a Astúries, la primera comunitat que va decretar l'alerta per contaminació i on s'hi ha concretat una partida de 600.000 euros per netejar una seixantena de platges afectades.

A Galícia, on fins aquest dimarts el govern autonòmic no va elevar l'alerta mediambiental, encara no s'ha concretat l'ajuda del govern espanyol. La ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, diu que el govern gallec ha fet una "petició genèrica" i que estan a l'espera que els concretin què demanden exactament.

La consellera de Medi Ambient de la Xunta, Ángeles Vázquez, ha assegurat, per la seva banda, que és el govern espanyol qui ha de saber quins mitjans són necessaris:

"Que exerceixin les seves competències i ho facin al mar, que és al mar on s'han de recuperar els sacs abans que arribin a terra, perquè quan arriben a terra, generalment, els sacs s'acaben trencant en contacte amb les roques i això és el que provoca que milers de partícules estiguin a les nostres costes". 

La Xunta calcula que només ha arribat un 10% de les més de 26 tones de boletes vessades el passat 8 de desembre i els experts avisen que aquest dissabte que ve, els corrents marins podrien portar encara més microplàstics a la costa.

La ministra Ribera reconeix les dificultats que representen les tasques de recuperació i fa una reflexió: 

"Retirar els microplàstics a alta mar és com buscar una agulla en un paller. No es pot pentinar. Aquest incident marca clarament les raons per les que hem de reduïr l'ús de plàstics en la nostra vida diària."

Alguns dels microplàstics que han aparegut a les platges gallegues
Alguns dels microplàstics que han aparegut a les platges gallegues (Reuters / Miguel Vidal)

L'opinió dels experts

I és que la contaminació provocada pels pèl·lets abocats al mar és tant física com química i, en tot cas, molt nociva per la fauna. Ho diuen diversos experts del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) després de reunir-se aquest dimecres i analitzar els esdeveniments i la situació creada després que el vaixell Toconao perdés davant les costes portugueses diversos contenidors carregats amb aquests pèl·lets de plàstics. 

Segons apunten els científics, aquests pèl·lets acostumen a estar formats per polímers als quals s'afegeix algun additiu químic. Ethel Eljarrat, directora de l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua del Consell Superior d'Investigacions Científiques, el component majoritari d'aquests pèl·lets és el polietilè i presenta, a més, una petita proporció d'un additiu utilitzat com a filtre solar (UV622).

Aquests petits trossets que estan apareixent dispersos en el mar i a les costes "poden ser ingerits de manera voluntària o involuntària per tota mena d'organismes marins".

Pèl·lets provinents del vaixell Toconao a la platja del Vilar, a Covas de Ferrol
Pèl·lets provinents del vaixell Toconao a la platja del Vilar, a Covas de Ferrol (EFE/Kiko Delgado)

Preocupació entre els pescadors

Sobre el terreny, els pescadors estan molt preocupats per les conseqüències que pugui tenir el vessament en la seva feina. El president de la Federació de Confraries de Pescadors de Cantàbria, César Nantes, demana més informació i recomanacions per part d'experts.

"No sabem fins quan estaran presents els microplàstics i si afectarà les principals campanyes. Si de per sí ja no ens agrada que hi hagi plàstic al mar, encara menys que hi hagi milions de boletes".

El pescador gallec Rogelio Santos Queiruga explica per què no es poden recollir al mar els pèl·lets de plàstic, tal com sol·licita la Xunta:


La Fiscalia demana anàlisis i informació

Per la seva banda, la Fiscalia de Medi Ambient i Urbanisme va obrir una investigació dilluns i ha ordenat ja les primeres diligències en trobar que hi ha "indicis de toxicitat" en aquestes "boles de plàstic" que "no són biodegradables i no poden eliminar-se". 

En concret, ordena al Seprona (Servei de Protecció de la Naturalesa de la Guàrdia Civil) que agafi mostres de pèl·lets per analitzar-les i que determini quan i on van aparèixer.

En segon lloc, ordena a la Conselleria de Medi Ambient de la Xunta de Galícia que informi "sobre l'arribada i la detecció de material potencialment contaminant a les costes gallegues".

En especial, reclama informació sobre la incidència al Parc Nacional de les Illes Atlàntiques i el Parc Natural de les Dunes Corrubedo i llacunes de Carregal i Vixán.

Finalment, insta a les Fiscalies d'Astúries, Euskadi i Cantàbria que obrin diligències per aquest cas. 

A més, demana al Seprona, que ha actuat d'ofici, que es posi en contacte amb les comandàncies de la Guàrdia Civil "territorialment implicades" perquè "aportin les actuacions que han fet fins ara".

La Comissió Europea rectifica i ofereix ajuda

També la Comissió Europea ha mogut fitxa. Fins aquest dimarts s'havia limitat a assenyalar que eren les autoritats espanyoles les que havien de gestionar de forma immediata el problema, tant pel que fa a l'avaluació de l'impacte com pel que fa a investigar qualsevol sospita de delicte mediambiental.

Però aquest dimecres, Brussel·les s'ha ofert a prestar ajuda. La Comissió Europea ha defensat que treballa a la vegada amb mesures a mitjà i llarg termini. En aquest sentit, l'euro comissari de medi ambient, Virginijus Sinkevicius, ha avisat que l'episodi amenaça tant l'ecosistema marí com les activitats econòmiques com la pesca.

El missatge del comissari respon a la crida de diversos eurodiputats que reclamaven a la Comissió que es pronunciés sobre el que consideren una "catàstrofe" mediambiental.

El comissari europeu ha insistit que les normes de la Unió Europea sobre pèrdues de microplàstics són "fonamentals" per a lluitar contra la contaminació amb plàstics en el futur.

El passat octubre la Comissió Europea va aprovar una sèrie de mesures que, precisament, busquen reduir la contaminació de pèl·lets de plàstic, tot i que la normativa encara està pendent de negociació entre els diferents governs europeus i el Parlament Europeu.

 

ARXIVAT A:
Medi ambientContaminacióGalícia
Anar al contingut