L'objectiu de la renovació dels llibres és donar als alumnes la visió del Kremlin

La "desnazificació" d'Ucraïna i l'annexió de Crimea, als nous llibres de text a Rússia

Inclouen la guerra d'Ucraïna, que es defineix com a "operació especial per a la desmilitarització i desnazificació" del país, i l'annexió de Crimea

Han estat escrits en un temps rècord. Rússia ha presentat aquest dimarts els llibres de text per als alumnes de l'últim curs de secundària i, per primera vegada, inclouen el relat del Kremlin sobre la guerra d'Ucraïna: una operació especial per desmilitaritzar i desnazificar el país.

El ministre d'Educació, Serguei Kravtsov, ha estat l'encarregat de presentar el nou llibre d'història per als alumnes d'11è curs, que tenen entre 16 i 17 anys, que reescriu la història de les darreres dècades. S'ha escrit només en cinc mesos i seran als centres educatius a partir de l'1 de setembre.

El mateix ministre ha explicat que "s'ha desencadenat una guerra informativa contra el nostre país", Rússia, i llibres de text o altres accions empreses als centres educatius "permeten guanyar la guerra informativa". Tant és així que s'ha mostrat convençut que guanyaran l'ofensiva i hauran de tornar a retocar els llibres:

"Hem ampliat els continguts amb fets rellevants avui en dia. Quan acabi l'operació militar especial, després de la nostra victòria, ho tornarem a actualitzar."

Els mapes inclouen Crimea i la part ocupada d'Ucraïna

El llibre inclou també l'annexió de Crimea de l'any 2014 i a la portada hi ha la imatge del pont que uneix aquesta península amb Rússia, que precisament ha estat objectiu de dos atacs durant el darrer any, i la imatge del que sembla un míssil. A més, també denuncia les sancions d'Occident i les considera pitjor que  Napoleó, que va ocupar Rússia l'any 1812.

A la roda de premsa també ha intervingut un dels assessors del Ministeri de Cultura, Vladímir Medinski, conegut per la seva visió conservadora de la història de Rússia i acusat de plagi. Considera que els llibres "van adreçats als estudiants, als pares i als professors, i exposen el punt de vista de l'Estat sobre l'actualitat".

Els llibres s'han redactat en un temps rècord a Rússia, cinc mesos

No és la primera vegada que el Kremlin utilitza els centres educatius per fixar la seva ideologia i la seva mirada sobre l'actualitat. Poc després de l'inici de la guerra, les escoles van introduir una nova assignatura, anomenada "Converses importants", per debatre sobre notícies considerades falses sobre la guerra pel Kremlin.

De fet, les escoles també han estat un lloc sensible per explicar l'oposició a la guerra o mostrar el suport amb Ucraïna. És conegut el cas de la Maixa, una nena russa que va fer un dibuix de suport a Ucraïna i va ser denunciada per la direcció de l'escola. Arran de la denúncia, el pare va perdre la custòdia de la nena i va ser internada en un centre de menors.

ARXIVAT A:
RússiaUcraïna
Anar al contingut