Maixa Moskaleva amb el dibuix que ha provocat que la separin de la família i detinguin el seu pare (OVD-Info)
Maixa Moskaleva amb el dibuix que ha provocat que la separin de la família i detinguin el seu pare (OVD-Info)
Rússia

Internen una nena russa en un "centre de reeducació" per fer un dibuix contra la guerra

Les autoritats regionals de Tula han detingut el pare de Maixa Moskaleva, que ara està en arrest domiciliari, perquè ella va fer un dibuix contra la guerra a Ucraïna a l'escola

M. Josep MoyaActualitzat

A Maixa Moskaleva, una nena de 13 anys que viu a la població d'Efrémov, a uns 300 quilòmetres de Moscou, l'han enviat a un centre educatiu per a nens orfes, i al seu pare, Aleksei Moskalev, l'han interrogat i detingut per un dibuix contra la guerra.

Segons denuncia l'organització en defensa dels drets humans OVD-Info, el malson de la família va començar l'abril passat quan a l'escola de Maixa, que feia el sisè curs, el professor d'art va demanar als alumnes que fessin dibuixos per encoratjar els combatents russos al front d'Ucraïna. 

Maixa, que en aquell moment tenia 12 anys, va dibuixar la bandera russa amb les paraules "No a la guerra" i una bandera d'Ucraïna amb les paraules "glòria a Ucraïna". Entre les dues banderes, les figures d'una dona i un nen sota els míssils que surten de la bandera russa.

En veure el dibuix de Maixa, la direcció de l'escola va decidir denunciar-la a la policia.

Segons va explicar Aleksei al diari independent Meduza (prohibit ara a Rússia), quan l'endemà Masha va arribar a l'escola va veure que hi havia agents preguntant a cada alumne nom i cognoms abans de deixar-los accedir-hi. Ella va aconseguir escapolir-se donant un nom fals i va tornar a casa molt espantada: "Papa, em volen detenir pel dibuix."  

Pocs dies després, la policia es va presentar a casa, va interrogar Aleksei Moskalev i el va amenaçar de retirar-li la custòdia de la menor, que viu només amb ell. 

Després de mesos d'incertesa, l'amenaça s'ha complert, i aquesta setmana a Aleksei l'han empresonat i a Maixa l'han internat en un centre per a nens orfes. A ell l'han acusat de desacreditar l'exèrcit rus i s'enfronta a tres anys de presó.

Els fets els ha difós a les xarxes OVD-Info:

 

 

Segons denuncia OVD-Info, la policia va interrogar Maixa durant hores totalment sola, sense la presència del seu pare ni de cap advocat. També asseguren que Aleksei Moskalev va ser colpejat i torturat abans de portar-lo a un centre de detenció temporal.

L'advocat d'Aleksei ha explicat que "durant tres hores i mitja" els oficials de l'FSB, el Servei Federal de Seguretat rus, van acusar-lo d'educar la nena de forma incorrecta i li van dir que mereixia que li retiressin la custòdia de la nena i que la ingressessin en un orfenat. 

L'Aleksei ha passat tres dies al centre de detenció temporal i aquest dissabte l'han portat cap a casa, amb una ordre de detenció domiciliària.

Tothom esperava que, ara que la situació del pare ha canviat, autoritzarien Maixa a sortir de l'orfenat i a reunir-se amb el pare. Però no ha estat així.

Les autoritats de l'orfenat on està internada no donen cap explicació a l'OVD-info de per què no deixen sortir la nena. L'organisme en defensa dels drets humans denuncia que, segons l'advocat que porta el cas de Maixa, "no hi ha cap raó legal" per mantenir sota custòdia de l'Estat rus la nena i impedir que la família es reuneixi. 


La primavera del 2022, poques setmanes després de l'inici de l'ofensiva militar contra Ucraïna, el Kremlin va elevar la pressió contra els ciutadans russos que criticaven l'actuació de l'exèrcit.

En un pas més per controlar el relat de la guerra, el Parlament rus va aprovar una llei que permet enviar al front les persones que protestessin contra la invasió de territori ucraïnès. La llei preveu penes de fins a 15 anys de presó per la difusió de "notícies falses sobre les forces armades russes".

Ja en les primeres setmanes de guerra, el regulador de les comunicacions de Rússia va interrompre les emissions d'una ràdio i de dues televisions de notícies en línia per ordre de la Fiscalia general, acusades de "fer crides a la violència i per difondre deliberadament informació falsa". 

En els mesos següents, la censura sobre els mitjans de Rússia s'ha intensificat, fins al punt de prohibir-los l'ús de determinades paraules com "guerra", "agressió" o "invasió":

El cas de Maixa i el seu pare, Aleksei, demostra que ni tan sols les classes d'art d'una escola infantil queden lliures del control dels censors i de les forces de seguretat russos. El Kremlin ha aconseguit controlar i amenaçar alumnes i professors amb detencions com les d'aquesta família per evitar que creixi la llavor de qualsevol missatge antibel·licista. 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
MenorsUcraïnaRússia
Anar al contingut