Una agent de la Guàrdia Urbana de Barcelona informa el usuaris de la platja de la Barceloneta (EFE/Alejandor García)

La desescalada avança, i també la confusió sobre què es pot fer i què no

Molts ciutadans admeten que desconeixen la normativa vigent i que no saben on trobar-ne informació entenedora

RedaccióActualitzat

A mesura que la desescalada avança, sembla que també avança la confusió de moltes persones sobre què es pot fer ja i què no es pot fer encara.

A Catalunya, les fases de la desescalada s'apliquen a les regions sanitàries. I és evident que no tothom sap a quina regió sanitària pertany.

Aquestes són algunes de les respostes recollides per TV3:

Hi ha persones que confessen obertament el seu desconeixement: "No en tinc ni idea, així de clar; és una mica complicat, tot això."

D'altres associen la regió sanitària a la comarca on viuen: "No sé si a la regió del Maresme."

O bé, directament, al seu municipi i al seu centre de salut: "Sí, sí, Mataró, i el CAP."

Tothom té clar, això sí, que només es pot moure "em sembla que per aquí a la voreta, no?"

Saber a quina regió es pertany és imprescindible per saber què es pot fer i què no; per això, hi ha gent que cada cop té més dubtes.

Dubtes sobre com i quan es pot sortir a passejar o fer esport: "No està gens clar: si pots sortir, amb qui, a quina hora…"

"I arriba un moment que ja no saps exactament si el que fas ho fas correctament o no... Nosaltres hem sortit avui i no estem al 100% segurs que no puguem infringir alguna llei."


Dubtes sobre quins comerços poden obrir: "No s'informa bé, però hi ha contradiccions perquè hi ha interessos econòmics. Pots estar al bar, però no pots passejar. Els diners…".

Dubtes, en definitiva, sobre què està permès i què no, que hi ha ciutadans que confessen que tenen perquè no saben com informar-se correctament: "Estic molt desinformada, però no és perquè passi de tot; no entenc la informació. Ho faig bé, no ho faig bé?"

 

Un home fa esport a l'espigó del port del Masnou (EFE/Enric Fontcuberta)


Potser a aquests ciutadans els alleujarà saber que a les autoritats, de vegades, també els costa saber-ho tot al detall.

Ho reconeix sense embuts Sergio Delgado, un dels màxims responsables de Protecció Civil, l'entitat encarregada d'informar sobre els canvis de normativa:

"Cada cop és més difícil, hi ha més normativa, més regulacions, més excepcions... Nosaltres mateixos, ho dic clarament, tenim dificultats per processar els canvis normatius i per recollir-los."


La informació canvia molt de pressa, a mesura que avancen les fases, i hi ha novetats gairebé diàries.

Això està generant pàgines i més pàgines del Butlletí Oficial de l'Estat, el BOE, sovint difícils de seguir per part dels ciutadans.

Ho saben molt bé a l'equip de periodistes El BOE Nuestro de Cada Día, que fa anys que analitzen i interpreten aquesta publicació oficial, i que des del començament de l'estat d'alarma estan rebent milers de visites.

I no només els fan consultes els ciutadans… Alguns polítics, també.

"Hi ha una pila de normes, és molt complicat. Estem rebent moltes consultes d'alcaldes d'ajuntaments petits, que no saben què dir. Les mateixes lleis són contradictòries, no estan clares, deixen molt espai a la interpretació, i això és un problema molt important."


Des que va entrar en vigor l'estat d'alarma i la normativa excepcional que s'hi aplica, els experts han trobat a faltar indicacions clares i concises, fàcils d'entendre, que contribueixin a rebaixar la por i l'angoixa que les persones poden experimentar en situacions d'incertesa i desconcert.

ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarmaDesescalada
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut