La denúncia d'una confinada pel coronavirus a Wuhan: "Cap hospital té prou llits"

Qin May, que ha perdut els avis i té la mare en estat molt greu, parla amb TV3 de les deficiències de l'atenció mèdica

Francesc CanalsActualitzat

Wuhan és ciutat d'onze milions d'habitants i epicentre del nou coronavirus. Està sotmesa a confinament des del 23 de gener. Aïllada del món.

TV3 ha parlat per telèfon amb Qin Mei. Té 26 anys, és estudiant de màster i està en quarantena.

Denuncia la falta de mitjans per fer front a la malaltia. Però no se la vol jugar amb les autoritats i prefereix no parlar per videoconferència, ni que aparegui la seva fotografia.

Els seus avis van morir tots dos pel coronavirus. L'hospitalització, assegura, no va arribar mai.

"Els meus avis van morir el 2 i el 3 de febrer. Tots dos van donar positiu. Estaven esperant el diagnòstic i l'ingrés a l'hospital. Però ja era massa tard. Cap hospital té prou llits."

 

Qin Mei ens ha fet arribar una foto la seva mare quan estava esperant a ser atesa a l'hospital.

"La meva mare és en estat crític. No la van hospitalitzar fins que els pulmons ja estaven molt malament."  

La mare de Qin Mei, en una cadira de rodes, esperant ser atesa a l'hospital

"És a l'hospital Tianyou. Jo no hi puc entrar. És per a pacients en estat greu. És altament infecciós. Li deixo el menjar a l'entrada i la infermera surt a recollir-lo."

El cas de Qin Mei és el de molts i molts ciutadans de Wuhan. Pequín ha extremat el control perquè el malestar no cristal·litzi en un desafiament al Partit Comunista.

El periodista Chen Qiushi ha desaparegut, en quarantena forçada o directament detingut. Ell era una de les poques veus que explicava la situació des de la ciutat confinada.

 

Les autoritats han reforçat el control davant les peticions de llibertat d'expressió que van sorgint després que la policia silenciés el metge de Wuhan que va alertar del coronavirus. Li Wenliang, oftalmòleg a l'hospital central de Wuhan, va morir divendres passat d'aquesta malaltia.

Un document, que va guanyant suports a les xarxes, reclama al Parlament que reconegui la figura de Li com a símbol de la llibertat d'expressió i que garanteixi aquest dret.

Però, tot i la censura, per la xarxa guanya suports una petició a l'Assemblea Popular, el parlament, perquè protegeixi la llibertat d'expressió. Alguns dels que l'han firmat ja pateixen la pressió dels òrgans de seguretat.

El règim tem la reacció popular en cas de crisi social si es paralitza l'economia. Xi Jinping ha presidit aquest dimecres una reunió del comitè permanent del politburó amb una instrucció: contenció del coronavirus sí, però sense aturar el motor de l'estabilitat.

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut