Barcelona

La campanya nadalenca arrenca amb una mica més d'optimisme aquest primer festiu amb comerços oberts

Per facilitar les compres de Nadal, els establiments que així ho han decidit han pogut obrir aquest divendres festiu i ho podran fer també diumenge, coincidint amb el pont de la Constitució. La campanya arrenca amb més d'optimisme per part del petit comerç que entreveu, després de cinc anys de crisi, un canvi de tendència, ja que preveu que les vendes repuntin entre un 2 i un 3 per cent.

RedaccióActualitzat

Aquest serà el primer cap de setmana en què els comerços podran obrir les seves portes per facilitar les compres de Nadal. Els establiments que així ho han decidit, ja han obert aquest divendres i ho també ho podran fer diumenge, coincidint amb el pont de la Constitució.  Per aquest motiu l'Ajuntament de Barcelona ha preparat un operatiu policial específic per aquests dies.

Atenció especial a la venda ambulant i als carteristes

A Barcelona, s'intensificarà el patrullatge d'agents de la Guàrdia Urbana uniformats i de paisà sobretot a les zones comercials i s'ampliaran també les patrulles mixtes amb els Mossos d'Esquadra als deu districtes de la ciutat. Es pararà especial atenció a la venda ambulant, davant la possibilitat que s'intensifiqui aquests dies tal com explica el portaveu de la Guàrdia Urbana de Barcelona, Carles Reiner. Com aquesta "és una competència deslleial que fa molt de mal al comerç, nosaltres tindrem aquest dispositiu especial, reforçat, per evitar que es produeixin aquestes situacions". A més, en previsió de l'augment d'afluència a busos i metro, que també reforçaran el seu servei, es destinaran més agents a la vigilància de carteristes.

Finalment, també augmentaran les inspeccions a establiments com discoteques o locals d'esbarjo així com els controls d'alcoholèmia dins la ciutat. L'operatiu estarà en funcionament fins al 12 de gener.

Optimiste davant un possible canvi de tendència

La campanya nadalenca comença així, amb una mica més d'optimisme per part del petit comerç català, que entreveu, després de cinc anys de crisi, un canvi de tendència ja que preveu que les vendes repuntin entre un 2 i un 3 per cent i que es generin al voltant de 2.800 llocs de treball en un sector que, a Catalunya, necessita 284.000 persones.

Així ho ha explicat el secretari general de la Confederació de Comerç de Catalunya (CCC), Miquel Àngel Fraile, qui ha dit que el petit comerç està "esperançat" amb aquest Nadal, ja que en els anteriors, les previsions passaven per descensos d'entre un 4 i un 9 per cent a causa de l'atur, la supressió de la paga extra dels funcionaris i la falta de confiança del consumidor. "No és per tirar coets, però deixem enrere el mes de desembre de l'any passat, que va ser criminal", ha assegurat Fraile, que ha afegit que malgrat que els nivells de desocupació segueixen sent elevats, han millorat les perspectives del consumidor a causa dels missatges que apunten a una recuperació econòmica el 2014.

La campanya de Nadal suposa entre un 20 i un 25 per cent de la facturació anual del petit comerç, si bé aquesta xifra escala fins a un 80 per cent en el cas de les botigues de joguines, i fins a un 50 per cent en perfumeria, sectors que tenen més focalitzades les seves vendes a les dates nadalenques.

Altres dels sectors estrella d'aquest Nadal seran l'electrònica i els videojocs, i alhora Fraile ha destacat que primaran els "regals útils", com la roba, i el sector d'alimentació serà un altre dels beneficiats, ja que els clients optaran més per fer sopars a casa que anar a restaurants.

Lots de Nadal, a la baixa

Els lots de Nadal segueixen la tendència que van iniciar el 2008 amb motiu de la crisi i continuen baixant a causa del tancament d'empreses i la taxa de desocupació, ha apuntat Fraile. També s'ha ajustat el preu i la tipologia de les cistelles de Nadal, que poden oscil·lar entre els 25 euros, les més econòmiques i amb menys productes, i al voltant dels 1.000 euros, les més completes.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut