La caiguda del preu del petroli arrossega les economies dels països més dependents

El president de Veneçuela declara l'estat d'emergència econòmica, mentre que el govern rus anuncia que retallarà un 10% el pressupost previst per a aquest any

RedaccióActualitzat

L'inici d'any continua sent negre per als inversors i els mercats financers de tot el món. El temor a un estancament de l'economia mundial ha fet tancar una altra setmana de pèrdues generalitzades a les borses. I l'indicador més clar del pessimisme és el preu del petroli. Les caigudes continuades posen en situació crítica els països més dependents de la venda de cru.

En només una setmana, el preu del petroli s'ha anat desplomant. Dels 34 dòlars i mig del divendres, el dimecres dia 13 va arribar a fregar la barrera dels 30 i aquest divendres i ha caigut a tot just 29 dòlars aquesta tarda.

A 30 dòlars el barril, cada cop surt menys rendible extreure petroli, però als grans productors, com l'Aràbia Saudita, encara els surt a compte. En canvi, ja comença a posar en dificultats països competidors que tenen costos de producció més alts. Com l'Iran, l'enemic regional de l'Aràbia Saudita, que es troba als límits de la rendibilitat.

La caiguda del preu del petroli també perjudica la indústria nord-americana del fracking, que té costos d'extracció elevats i necessita preus del cru alts per ser rendible.

Pitjor ho tenen Qatar, Rússia o Veneçuela, que ja fa mesos que no els surt a compte vendre cru.

Retallades a Rússia

Rússia és un país molt dependent dels recursos naturals, que són el principal producte d'exportació. El primer mes del 2016 el govern rus ja ha hagut de treure les tisores. Els ministres del govern i altres departaments de l'Estat han rebut l'ordre de retallar un 10% el pressupost. Només n'han de quedar forçosament al marge les pensions, els sous dels treballadors públics i el que sembla el ministeri intocable, el de Defensa.

El pressupost per a aquest any es va aprovar comptant que el petroli es vendria a 50 dòlars per barril. Tenint en compte que la meitat del pressupost del govern rus prové de la venda de petroli, Rússia té un greu problema de finançament, que arriba en un any electoral. 

Emergència econòmica a Veneçuela

I un altre dels països afectats per la davallada del preu del petroli és Veneçuela. Tant que el seu govern ha declarat l'Estat d'Emergència Econòmica per als pròxims 60 dies. Aquest mesura arriba després d'un empitjorament constant de l'economia veneçolana, amb una inflació que algunes fonts eleven fins al 200%.

Les accions concretes les anunciaran el vicepresident econòmic i el mateix president del país. Nicolás Maduro compareixerà per primera vegada davant de l'Assemblea Nacional amb majoria opositora.

Nivells de fa 12 anys

Amb les caigudes, el preu del petroli s'ha situa en nivells de fa dotze anys. Diversos factors econòmics i geoestratègics han confluït en aquesta davallada, com l'alentiment de l'economia xinesa, que reduirà la demanda.

Però la producció de petroli no afluixa i, fins i tot, s'incrementarà ben aviat perquè l'Iran podria exportar 500 mil barrils més al dia si s'aixequen les sancions després de renunciar al seu programa nuclear.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut