L'Associació de Defensa dels drets dels Consumidors
L'Associació de Defensa dels drets dels Consumidors
Barcelona

La banca tomba les reclamacions per les clàusules sòl, que tornaran en massa als tribunals

Advocats i jutges es preparen per a una allau de demandes i avisen del possible "col·lapse" per falta de recursos

Anna FarreroActualitzat

Les reclamacions sobre clàusules terra tornaran en massa als jutjats, després que ha fracassat el decret del govern espanyol per resoldre-ho fora dels tribunals. Advocats i jutges preveuen una allau de demandes perquè en la majoria de casos els bancs han rebutjat les reclamacions.

A finals de gener, el govern espanyol va establir el mecanisme extrajudicial per facilitar aquestes negociacions, que establia un format estàndard per fer les reclamacions. Però, cinc mesos després, les respostes dels bancs a les reclamacions de les clàusules terra ja es comencen a acumular a les associacions, que n'han tramitat centenars aquests mesos. Així ho ha explicat Sebastià Auger, advocat de l'Associació Defensa drets Consumidors:

"Estem rebent respostes vagues, ambigües, en la majoria dels casos. Són respostes estàndard, sense raonaments de fons."

Des del despatx de l'Associació de Defensa dels drets dels Consumidors donen assistència a uns 700 afectats; creuen que el decret del govern espanyol ha servit de poc, ha donat temps als bancs per organitzar-se i la majoria d'afectats no han obtingut una resposta favorable. 

L'allau de reclamacions es trobarà amb una mena d'embut. I és que el Consell General del Poder Judicial ha previst centralitzar les demandes en 4 jutjats, un en cadascuna de les quatre capitals catalanes. Segons el Consell de l'Advocacia Catalana, que representa els catorze col·legis professionals, aquest pla del CGPJ pot provocar el "col·lapse" i, a més, "eternitzarà la resolució d'aquests conflictes i perjudicarà els afectats residents a comarques, pels costos econòmics i de temps que els suposaran els desplaçaments". 

Carles McCragh, president Consell de l'Advocacia Catalana, ha parlat "desplaçaments costosos en temps i diners".

"L'especialització és més que dubtosa, en jutges mancats d'experiència, el que contradiu la qualitat que es busca en aquest servei. I parteix d'una concepció regressiva i centralista de la justícia, impròpia del segle XXI, que obligarà a suportar desplaçaments costosos en temps i diners".

El Consell de l'Advocacia ja ha demanat la suspensió cautelar del fet de posar en marxa un únic jutjat per demarcació.

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut