Els bancs hauran d'oferir als clients asseure's a negociar com i quan els tornaran els diners
Els bancs hauran d'oferir als clients asseure's a negociar com i quan els tornaran els diners
Madrid

El Consell de Ministres aprova el decret sobre la devolució de les clàusules sòl

El decret permet que els afectats per les clàusules terra de les hipoteques recuperin el que han pagat de més, sense haver d'anar a judici. És obligatori que les entitats posin en marxa el procés en el termini d'un mes.

RedaccióActualitzat

La tercera ha estat la bona. El Consell de Ministres ha donat llum verda al decret llei que permet que els afectats per les clàusules terra de les hipoteques recuperin el que han pagat de més, sense passar pels jutjats. Els bancs hauran d'oferir als clients asseure's a negociar com i quan els tornaran els diners.

És obligatori que les entitats posin en marxa aquest procés en el termini d'un mes. Han d'informar tots els clients amb aquestes clàusules que s'hi poden acollir i que és gratuït. Ho ha explicat el ministre d'economia, Luis de Guindos, en la compareixença informativa posterior a la reunió del Consell de Ministres: "En un termini màxim d'un mes des de l'entrada en vigor del decret llei han d'establir un sistema que permeti que tots aquells deutors hipotecaris que tenen clàusules sòl en la seva hipoteca sàpiguen que hi ha un sistema en vigor."

Fa un mes, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea va declarar nul·les i abusives aquestes clàusules hipotecàries. Aquesta mateixa setmana el govern espanyol ha arribat a un acord amb el PSOE i Ciutadans per tirar endavant la via de reclamació extrajudicial. C's li dóna suport mentre que els socialistes s'abstindran en el Congrés. Per tant, l'executiu de Mariano Rajoy té garantida l'aplicació d'aquesta mesura.

♦ Guia ràpida per reclamar les clàusules sòl

Aquesta decisió fa que els afectats puguin cobrar la devolució en un màxim de tres mesos. Tot i que per recuperar els diners no caldrà passar pels jutjats, el reial decret no exclou poder recórrer als tribunals si l'usuari no està d'acord amb la xifra retornada.

El decret llei també permet, si així ho decideixen les parts, amortitzar part del capital de la hipoteca en lloc de recuperar el diner en metàl·lic. Les entitats bancàries també estan obligades a informar els seus clients que les devolucions acordades poden generar obligacions tributàries.

Moncloa prepara una nova llei hipotecària

El ministre De Guindos ha anunciat que el govern està preparant una nova llei hipotecària que afavoreixi la informació precontractual i la transparència. D'aquesta manera, diu el ministre, s'evitarien problemes com els derivats de les clàusules sòl o de les despeses hipotecàries.

De Guindos ha remarcat la necessitat que, "quan el client vagi al notari a firmar la hipoteca, tingui clar que coneix totes les parts del contracte que puguin ser sensibles i difícils d'entendre". "Establirem tots els requisits perquè el consumidor conegui el que està firmant", ha afegit el titular d'Economia.

 

 

 

 

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut