Una arqueòloga embossa i registra els ossos trobats després de l'avís d'un veí

Justícia vol identificar els cossos de la batalla de l'Ebre destapats per l'incendi a Corbera

L'efecte del foc farà molt difícil extreure ADN dels ossos, que, sobretot, són de combatents republicans, i comparar-lo amb el de familiars dels desapareguts

Actualitzat

Encara no fa un any que el foc va calcinar 400 hectàrees a Corbera d'Ebre, a la Terra Alta, i arqueòlegs i antropòlegs de la Generalitat ja han fet catorze sortides per recollir la gran quantitat de restes dels combatents de la batalla de l'Ebre que van quedar al descobert arran del foc.

Mentre els bombers extingien les flames, la calor feia explotar els artefactes que havien quedat en un dels camps de batalla més ferotges de la guerra civil i de la batalla de l'Ebre, segons Cinta Farnós, directora del Consorci Memorial de la Batalla de l'Ebre.

"Aquí estaven lluitant la 45a divisió de l'exèrcit republicà i la 13a de l'exèrcit franquista. Es consideren dues unitats d'elit i, per tant, van ser uns combats a molt poca distància i amb moltíssima mortaldat."

La majoria de les restes són de soldats republicans, diu Alfons Aragoneses, director general de Memòria Democràtica.

"Les tropes franquistes, en la majoria dels casos, recuperaven els cossos dels companys i després els inhumaven de manera digna, sobretot en cementiris, però no passava el mateix amb els soldats republicans, que van quedar allà abandonats durant dècades."

L'efecte del foc farà molt difícil extreure ADN dels ossos i comparar-lo amb el de familiars de desapareguts de la guerra. Un cop analitzades, les restes podrien quedar dipositades al Memorial de les Camposines, a la Fatarella.

El corresponsal de TV3 a les Terres de l'Ebre, Víctor Sorribes, ha acompanyat un d'aquests equips d'especialistes del Departament de Justícia en el seu treball de recuperació i estudi de les restes. És obligatori avisar d'una d'aquestes troballes i està prohibit manipular-les.

 

ARXIVAT A:
Memòria històrica Guerra Civil espanyola
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut