Soto del Real

Junqueras, compromès a impedir un govern d'extrema dreta sense regalar el suport al PSOE

Junqueras ha dit que Esquerra no aplicarà "cap línia vermella que es converteixi en un xec en blanc per a l'extrema dreta", però tampoc renunciarà a l'objectiu de construir la República

RedaccióActualitzat

El president d'Esquerra i cap de llista per Barcelona d'aquesta formació a les eleccions del 28A, Oriol Junqueras, s'ha mostrat aquest divendres convençut que Pedro Sánchez pactarà, si pot, un govern amb Ciutadans. Segons Junqueras, cal aprofitar una oportunitat única que a Catalunya, per primer cop, les opcions independentistes guanyin unes generals a Espanya:

"Estem convençuts que si el PSOE pot, pactarà amb Ciutadans. Per tant estem convençuts que qualsevol vot dels catalans que vagi al PSC servirà per fer un govern amb Ciutadans, i estem convençuts que nosaltres som una opció millor."

"L'independentisme té per primer cop l'oportunitat de guanyar unes eleccions generals a Espanya, a Catalunya. Tenim al davant una oportunitat enorme. Seria una llàstima que guanyin aquells que van imposar un 155 i, tal com ha dit Pedro Sánchez, no dubtaran a tornar-lo a aplicar".


Ni línies vermelles ni xecs en blanc

En una roda de premsa per videoconferència des de la presó de Soto del Real organitzada per l'ACN, Oriol Junqueras ha dit que Esquerra no aplicarà "cap línia vermella que es converteixi en un xec en blanc per a l'extrema dreta" però adverteix que tampoc donaran xecs en blanc que els allunyin de l'objectiu de construir la República:

"Nosaltres no aplicarem cap línia vermella que sigui un xec en blanc per a l'extrema dreta. Tampoc donarem cap xec en blanc que es converteix en una línia vermella per a les nostres aspiracions legítimes per construir la República. I en aquest espai, entre xecs en blanc i línies vermelles, segur que hi ha un espai fantàstic de diàleg i d'intercanvi d'opinions."

"Insisteixo. Si Esquerra Republicana obtingués els 48 diputats que estan en joc a les circumscripcions catalanes en aquestes eleccions, estaríem més a prop del nostre objectiu. Els "mai, mai, mai" i els "res, res, res" i els "no, no, no" de tants polítics s'hauria d'adaptar a aquest resultat d'Esquerra."

 

 


"La presó, llavor de la futura victòria"

Junqueras ha assegurat que, malgrat estar a la presó, "defensarà amb la mateixa força i la mateixa intel·ligència" el que estigui al seu abast per aconseguir fer el referèndum i construir la República, i ha reivindicat el llegat de Companys i Macià:

"Farem el que estigui al nostre abast per construir aquest referèndum, aquesta República. La prova és que continuen defensant-ho també des de la presó, des de Soto del Real. Imagineu-vos si és forta la nostra voluntat. En el meu cas, em demanen una pena de 25 anys de presó i continuo defensant exactament el mateix que sempre, que la democràcia és el camí per vestir els projectes que les majories socials i polítiques dels països vulguin construir."

"Que la presó es converteixi en la llavor de la futura victòria, en un testimoni de la nostra constància. Quan ens miren des de fora, veuen que nosaltres representem la continuïtat d'un projecte. Penseu en Macià i en Companys, que van mantenir-se fidels a l'objectiu en situacions molt difícils. Nosaltres representem la continuïtat republicana, democràtica, la de la lluita antifranquista. Qui pot tenir cap dubte d'allò que representem?"

Oriol Junqueras no ha volgut entrar a valorar si els resultats de les eleccions del 28 d'abril suposaran un punt d'inflexió en la relació amb altres partits independentistes:

"Hem estat els socis més fidels del poble de Catalunya. Defensarem allò que sigui útil als ciutadans de Catalunya. Estem disposats a entendre'ns amb un munt de gent, òbviament també amb aquest espai que vostè defineix com a convergent o postconvergent. Ens hi entenem cada dia".


Abraçada "fraternal" a Puigdemont

Per acabar la seva intervenció, els periodistes han demanat al president d'Esquerra que enviés un missatge a Carles Puigdemont. Junqueras li ha adreçat una "abraçada fraternal, molt de companys":

"Una abraçada molt cordial i fraternal al president. Un compromís de treballar per fer possible la sortida de tots els que estan injustament empresonats, que puguin tornar de l'exili tots els que han hagut de marxar injustament. La voluntat de continuar treballant de continuar-nos entenent, d'unir esforços òbviament també amb ell."

Oriol Junqueras també ha enviat una salutació a Marta Rovira, Meritxell Serret, Toni Comín, Clara Ponsatí, Lluís Puig i a "tots els que estan fora i als que ens fem companyia mútuament al mòdul 10 de Soto del Real".

 

El president d'Esquerra, que fa 534 dies que és a la presó, ha començat i ha acabat la seva intervenció enviant una salutació als seus fills, el Lluc i la Joana, que ha dit que suposava que l'estarien veient en directe.

Junqueras ha aparegut al mateix espai habilitat a Soto del Real on dijous Jordi Sànchez va fer la seva intervenció. Però a diferència d'ahir, el pla que ha servit l'Agència Catalana de Notícies, més tancat, no mostrava la bandera espanyola, el retrat de Felip VI ni la petita taula sobre la qual es recolzava Junqueras.

La Junta Electoral Central ha autoritzat que el cap de llista d'Esquerra concedeixi tres entrevistes i participi telemàticament des de la presó en un míting. La Junta Electoral ha rebutjat, en canvi, la participació de Junqueras en altres entrevistes de ràdio i televisió que requerien un desplegament tècnic que "afectaria greument el funcionament" de la presó.

ARXIVAT A:
Eleccions 28AOriol JunquerasERCJudici procésReferèndum 1-O
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut