Junqueras a TV3: "Qui qüestioni el que hem fet fins ara que vingui i es passi 3 anys a la presó"

Junqueras ha defensat amb vehemència el govern de Junts pel Sí i ha dit sentir-se orgullós d'haver convocat el referèndum de l'1-O i de tot el que va fer

Antoni d'ArmengolActualitzat

Després de gairebé 1.000 dies a la presó, l'exvicepresident Oriol Junqueras ha mostrat la seva faceta més combativa en la seva entrevista amb el periodista i director de TV3, Vicent Sanchis, la primera entrevista televisiva fora de la presó.

Sense ganes de parlar d'obvietats, Junqueras ha defensat amb vehemència el govern de Junts pel Sí i ha dit sentir-se orgullós d'haver convocat el referèndum de l'1 d'octubre i de tot el que va fer. Està convençut que l'1-O el govern va actuar en resposta a un programa de govern i una majoria parlamentària que els exigia un referèndum per la independència, però que la violència de l'estat espanyol, diu, va interrompre.

S'ha justificat dient que els independentistes només podien posar vots i l'Estat espanyol hi va posar –diu- la violència, la Fiscalia, i els espies.

Oriol Junqueras
L'exvicepresident Oriol Junqueras i el periodista i director de TV3, Vicent Sanchis

Junqueras insisteix que davant totes les accions que l'Estat ha fet i els mitjans que ha utilitzat per perseguir tot el relacionat amb el procés, els independentistes només poden posar vots i democràcia. I que aquest és el camí a seguir per aconseguir la independència. Per això van convocar un referèndum –diu-, perquè tenien els vots. I remata amb una de les respostes més vehements de la nit:

"I si algú s'atreveix a dir-me a mi que això és una excusa després de "chuparme" tres anys a la presó, els ha de tenir molt ben posats, eh? Molt ben posats. Perquè... que comenci ell a passar cap allà i que després m'ho expliqui. Nosaltres guanyem amb democràcia, en vots".

També té una resposta contundent per a tots aquells que critiquen que li hagin aplicat, com a la resta de presos, el tercer grau penitenciari gràcies al qual s'ha pogut fer aquesta entrevista:

"Que vinguin allà i s'estiguin al meu costat una temporadeta i ho provin... els que diuen això que ho expliquin allà, que entrin al mòdul i ho expliquin als altres que estan al meu costat en les mateixes circumstàncies que jo, i segur que els hi quedarà clar".

I és que la presó està deixant una marca en Junqueras. Durant l'entrevista explica alguns detalls curiosos de la seva estada, de les coneixences, com la de l'excomissari Villarejo, i de la relació amb altres interns, i conclou que una bona persona no pot desitjar que algú vagi a la presó, o que no en surti.

La vetllada també ha donat per repassar les relacions entre els exsocis i excompanys de viatge independentista. Sosté que mai hi ha hagut cap enfrontament entre els presos.

"Mai de mai!" assegura expressivament. Junqueras vol treballar per la llibertat de tots ells i el retorn dels exiliats: "Seré el primer d'anar a rebre Puigdemont" amb el que –diu- parla dues o tres vegades a la setmana, en converses particulars o en reunions.

Malgrat les constants notícies de desavinences al si del govern entre Junts per Catalunya i Esquerra, Junqueras manté que les relacions son bones i que ha aprofitat el cap de setmana a casa per parlar amb diversos consellers. I posa d'exemple que el primer que va fer divendres en sortir de Lledoners va ser trucar el president Quim Torra.

Un Junqueras incontenible surt en defensa de la taula de diàleg amb el govern espanyol, pendent encara d'una segona trobada.

"Tothom havia defensat que calia parlar, que calia negociar, tothom. I això ho ha aconseguit ERC, una altra cosa serà el resultat. ERC treballarà perquè sigui el millor possible... Hem posat la taula per negociar. La responsabilitat nostra era posar una taula, vetllar perquè funcioni el millor possible. I si la taula no serveix, posarem una cadira! El que sigui, una persiana, m'és igual, la casa sencera! Perquè el nostre objectiu és una república catalana independent."

Junqueras també ha parlat sobre les properes eleccions... sobre una possible reedició del tripartit amb el PSC, Oriol Junqueras deixa clar que no hi ha cap opció i defensa la reedició del pacte amb Junts i descarta –al final ja de l'entrevista- fer-ho amb els dirigents socialistes, dels qui diu:

"Tindran feina per aguantar-me la mirada. Perquè ells han aplaudit la repressió, i perquè han aplaudit la meva presó i la presó dels companys i l'exili de tothom... per tant, vostè creu que...? Per l'amor de Déu... per l'amor de Déu! I crec que és claríssim, claríssim, claríssim, claríssim."

 

I ja en el temps de descompte, quan ha entrat la música del comiat, el líder d'Esquerra es mostra convençut que el Tribunal Suprem revocarà el tercer grau penitenciari que els ha permès passar un cap de setmana a casa.

 

ARXIVAT A:
Oriol JunquerasProcés catalàGovern empresonatERCReferèndum 1-O
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut