Madrid

Jugada d'Amaiur per poder tenir grup propi, però només amb 6 diputats

Amaiur està convençut que tindrà grup propi al Congrés. La coalició abertzale ha assegurat que aconseguirà formar grup propi després d'obtenir set diputats el passat 20-N, encara que per fer-ho haurà de renunciar a integrar-hi el diputat de Navarra. Fonts de la coalició abertzale han explicat que el diputat per Navarra, José Ramón Cuadra, no ha assistit a la constitució de les Corts aquest dimarts "per motius personals" i ha afegit que aquesta absència permetrà a Amaiur poder formar el grup propi. Això ja que és l'únic dels set diputats que no va aconseguir el 15% dels vots en la seva circumscripció, condició per formar grup propi si no s'obté un 5% dels vots en el conjunt de l'Estat.

RedaccióActualitzat
La formació ha fet servir aquesta jugada legal en la sessió constitutiva per poder tenir grup propi. Aquests sis dels set diputats que van sortir de les eleccions del 20-N són els que s'han presentat aquest dimarts i han pres possessió, mentre que el de Navarra s'ha absentat "per motius personals".

Curiosament els sis diputats que s'han presentat són els que van aconseguir un 15% dels vots en les seves circumscripcions, mentre que el de Navarra no hi va arribar.

El reglament del Congrés especifica que cal tenir un mínim de cinc diputats o el 15% dels vots a les circumscripcions on s'hagin presentat. Així, Amaiur demanarà tenir grup propi amb els sis diputats per Euskadi. L'última paraula, però, la tindrà la mesa de la cambra baixa, on el PP té majoria absoluta.

D'altra banda, pel que fa al diputat de Navarra, José Ramón Cuadra, sí que assistirà al pròxim ple que se celebri al Congrés. Serà aleshores quan haurà de prometre o jurar el càrrec. Després, en quedar fora del grup propi, Cuadra, s'integraria dins el grup mixt.

Posada saluda Amaiur

L'estira-i-arronsa perquè Amaiur aconseguís grup propi va deixar ahir una imatge significativa. Va ser quan el president del Congrés, Jesús Posada, es va apropar als diputats del grup Amaiur per saludar-los personalment. Un gest que es podria interpretar com un pas simptomàtic si al final es confirma l'entrada d'Amaiur com a grup propi.

El precedent d'Esquerra el 2004

Potser el precedent més similar al d'Amaiur és el d'ERC després de les eleccions del 2004. Aleshores, la també formació independentista que havia aconseguit 8 escons i un 2,5% del total dels vots va poder formar grup propi gràcies a una interpretació no restrictiva del reglament.

ERC tampoc no havia arribat al 15% dels vots en la circumscripció de Barcelona, on havia aconseguit el 14,1% dels sufragis, però tot i això la mesa li va permetre en considerar que tenia prou força pels 8 diputats obtinguts, 4 dels quals per Barcelona.

Sense aquests 4 diputats ERC no arribava als 5 diputats requerits, però en permetre'ls l'entrada, al final la formació republicana va formar grup propi amb 8 diputats a la cambra baixa.


Anar al contingut