Entrevistat per a "Els matins"

Jordi Sànchez: "És urgent donar una nova oportunitat a la política del diàleg"

Des de Lledoners, respon l'entrevista de TV3 després de la jornada de vaga de divendres: "L'Estat surt reforçat si l'independentisme es confon amb la violència"

Actualitzat

Jordi Sánchez reclama responsabilitat als partits i dirigents sobiranistes per "arribar a acords necessaris per respondre a l'Estat". Sànchez insisteix en la necessitat d'una "sortida política al conflicte" que no es pot forçar amb les actituds violentes als carrers: "L'Estat surt reforçat si l'independentisme es confon amb la violència".

Jordi Sànchez proposa "combinar acció social i institucional" amb mobilitzacions massives i no violentes, unitat sobiranista, projecció exterior del conflicte i preservar les institucions del 155.

No ha volgut valorar la proposta del president Torra de convocar un referèndum d'autodeterminació abans del final de legislatura, fins que no en conegui el detall.

Des de la presó de Lledoners, Jordi Sànchez ha respost a l'entrevista de TV3 que se li va fer arribar dissabte després de la jornada de vaga de divendres.

· Quim Torra va proposar dijous al Parlament exercir el dret a l'autodeterminació al final d'aquesta legislatura. Hi està d'acord? Creu que és viable? Com? Podrien ser unes eleccions plebiscitàries?

"En el meu cas, i crec que en el de la resta de presos, la proposta de Quim Torra era desconeguda. A la darrera visita que ens va fer, arran de la sentència,  aquesta proposta no va sortir a la conversa. Fins que no conegui amb detall quina és la seva proposta (com creu que s'ha de concretar i amb quins suports compta) no puc fer-ne cap valoració."

· Per què els partits independentistes han estat incapaços de consensuar una resposta política a la sentència?

"No entendria que no hi hagués cap resposta política del sobiranisme. Em diuen que hi ha un acord que es portarà a votació al ple d'aquesta setmana, ja que en la compareixença del president Torra no s'havia previst cap votació. Dit això, demano responsabilitat a tots els partits i dirigents polítics sobiranistes, per facilitar els acords que avui són més necessaris que mai per respondre a l'Estat."

"I cal que tothom recordi la presidenta Forcadell i la seva dignitat institucional, en no actuar com a censora de cap debat polític. No es pot acceptar que el Parlament s'autocensuri en cap debat."

 

Jordi Sànchez durant el judici del procés al Tribunal Suprem

· Si vostè i Jordi Cuixart estiguessin en llibertat i al capdavant de l'ANC i Òmnium, haurien pogut evitar els aldarulls d'aquests últims dies al carrer?

"L'únic que podia haver evitat els aldarulls era que la política no hagués estat mai desplaçada en favor dels tribunals. Tots aquells que han negat les vies polítiques, que han ignorat totes les demandes ciutadanes expressades cívicament i pacíficament, han de reflexionar.

Dit això, els centenars de persones que van fer evitar nous aldarulls dissabte passat, interposant-se davant de la policia, van exercir un lideratge molt més important que el meu i el de Cuixart el 20 de setembre. Quin orgull veure aquesta reacció ciutadana, es va obrir la llum després de tanta foscor! Aquestes persones em representen i donen sentit a la meva presó."

· Els preocupa el futur de la mobilització al carrer sense una estratègia política clara a les institucions? Quin missatge té per als manifestants que expressen ràbia i frustració?  

"Assumeixo en aquests moments la dificultat de canalitzar tanta frustració i tanta indignació. Entenc perfectament la ràbia. Fa dos anys que estic empresonat i acabo de ser condemnat a 9... però deixar-se endur per la ira no ens fa més forts. És urgent donar una nova oportunitat a la política del diàleg."

"L'Estat ja fa anys que afirma que som violents. Dirigents polítics espanyols, la mateixa Fiscalia i diversos mitjans de comunicació fa anys que banalitzen la violència i menteixen sobre la seva existència."

"Ho han fet per construir un relat que justifiqués la seva repressió. Ells han banalitzat la violència i al final hem vist brollar la violència que fins ara no havia existit. No els podem fer aquest regal."

"L'Estat surt reforçat si l'independentisme es confon amb la violència. Cal recuperar amb urgència mobilitzacions massives i pacífiques per rebutjar la sentència i exigir una sortida política."

"La no-violència és la millor actitud per encarar la confrontació política a la qual l'Estat ens ha abocat."

 

Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, durant una mobilització prèvia a l'1-O


· Més enllà de les mobilitzacions, quin hauria de ser, segons vostè, el full de ruta de l'independentisme els propers mesos?

"Cal combinar mobilització social i acció institucional. I cal assegurar quatre grans objectius:

1) Mantenir les institucions i preservar-les del 155.

2) Continuar projectant a l'exterior el conflicte, per buscar vies que ajudin la solució.

3) Buscar una àmplia unitat sobiranista, a partir de tres demandes concretes: drets i llibertats, amnistia i referèndum efectiu d'autodeterminació.

4) Mobilització ciutadana multitudinària, continuada i assumint la no-violència com a estratègia."

 

ARXIVAT A:
Judici procésJordi Sànchez
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut