Entrevista a "Preguntes freqüents"

Jordi Pina: "Baena investigava estructures d'estat des de l'Audiència Nacional"

L'advocat de Sànchez, Turull i Rull assegura que els testimonis dels guàrdies civils que han declarat fins ara al Suprem tenen un relat coordinat

RedaccióActualitzat

Jordi Pina, l'advocat de Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull, assegura que aquesta setmana, amb la declaració de diversos membres de la Guàrdia Civil al Suprem, entre ells el testimoni destacat del tinent coronel Baena, s'ha demostrat que "tenen un relat coordinat". Un relat encaminat a introduir el concepte d'insurrecció i també l'aixecament de "la massa" per justificar els càrrecs per rebel·lió.

Dimarts va declarar el tinent coronel de la Guàrdia Civil Daniel Baena, a qui es relaciona amb el perfil de Twitter de Tácito. Per l'advocat de Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull, Baena ho investigava des del 2015 "absolutament tot, també estructures d'estat":

 

"Aquí era una actuació prospectiva, s'investigava absolutament de tot. I Baena diu 'és que nosaltres investigàvem temes econòmics'. No, no és veritat. Hi ha una sèrie d'informes a la causa que demostra que no s'investigaven només temes econòmics. S'investigaven estructures d'estat des de l'Audiència Nacional. Bé, l'Andreu (Van den Eynde) va fer un interrogatori molt exhaustiu al tinent coronel sobre totes les investigacions que es van fer i no és veritat que els interessava només el tema econòmic. A l'ANC i a Òmnium se'ls investigava des del 2015."

 


L'advocat assegura que els testimonis dels guàrdies civils que han declarat fins ara al Suprem tenen un relat coordinat:

"Quan aquests guàrdies civils venen a declarar i diuen: 'És que no entenem com es congregaven i ens deien i ens cridaven fora les forces d'ocupació!'. Estan coordinats? Home, sí, una mica... "



En aquest sentit, diu Jordi Pina que el testimoni del tinent coronel de la Guàrdia Civil Daniel Baena estava molt pensat i estructurat i que va triar perfectament els conceptes que volia fer servir per justificar els càrrecs per rebel·lió:

"Baena utilitzava maliciosament i de forma absolutament pensada i perfectament estructurada el concepte 'insurreccional'. El concepte d''insurrecció' és un aixecament d'una població, d'una nació per fer una rebel·lió. Estàs introduint un concepte que ja implica necessàriament el que s'està investigant. Els advocats no vam estar adormits. El Xavier Melero per dues vegades va tocar el botó per dir que per dues vegades Baena havia utilitzat un terme incorrecte. I el president del tribunal ho va permetre."

 


Jordi Pina, l'advocat del cap de llista de Junts per Catalunya al Congrés, Jordi Sànchez, espera que el Tribunal Suprem i la Junta Electoral respectin els drets polítics del seu client perquè pugui participar en un debat preelectoral des de la presó de Soto del Real. Pina té la percepció que, a diferència del que va passar a les eleccions del 21 de desembre, aquesta vegada hi pot haver alguna sorpresa:

"Avui hi ha uns ulls molt grans a sobre del que fa el tribunal, i del que fa Espanya, que probablement fa un any eren uns ulls més petits. I això pot condicionar tant la Junta Electoral com el mateix tribunal a poder fer determinades coses que impliquin un respecte major sobre els drets polítics."

 

 



 

 

 

ARXIVAT A:
Judici procésJordi SànchezGuàrdia CivilProcés català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut