El president dels Estats Units, Joe Biden, aquest dimarts a Washington (Reuters)

Joe Biden reivindica el seu projecte per als Estats Units: "Acabem la feina"

El president dels Estats Units centra el seu segon discurs sobre l'estat de la unió en la política interior i reclama col·laboració a la majoria republicana

Actualitzat

Per ser el president de més edat que pronuncia un discurs sobre l'estat de la unió, Joe Biden ha fet un esforç per demostrar que té corda per estona. Se l'ha vist relaxat i alhora enèrgic.

Davant de la nova majoria republicana de la Cambra de Representants, el president ha desplegat un repertori que ja s'ha convertit en clàssic: mà estesa als republicans per treballar plegats i argumentari econòmic i laboral per presentar-se com l'artífex de la recuperació:

"Als meus amics republicans, si vam poder treballar junts en l'últim Congrés, no hi ha cap raó perquè no puguem fer-ho ara i trobar el consens en els assumptes importants també en aquest."

Els ha dit que l'ajudin a evitar "la baralla per la baralla, el poder pel poder, el conflicte pel conflicte", perquè, ha dit, "no porta enlloc".

Els membres del Congrés i del Senat escolten el discurs de Joe Biden, aquest dimarts a Washington (Reuters)

Discurs adreçat directament als ciutadans

Frases curtes i directes per connectar amb els milions d'espectadors que segueixen el discurs des de casa. S'hi ha adreçat diverses vegades, també per reconèixer que molta gent havia estat ignorada:

"Massa gent s'ha quedat enrere, i els hem tractat com si fossin invisibles. Potser és vostè, que ens veu des de casa. Mai més."

I ha enumerat les seves prioritats: més llocs de treball, més protecció social, més recursos en salut, més impostos per a les grans corporacions, reforma policial, prohibició de les armes d'assalt, protecció dels consumidors i vigilància de les tecnològiques.


Patriotisme econòmic que frega el proteccionisme

I, sobretot, més Amèrica, amb mesures de patriotisme econòmic que sovint freguen el proteccionisme, com quan ha anunciat que totes les infraestructures federals es faran amb materials "made in America":

"Anuncio que totes les infraestructures federals es faran amb materials fets als Estats Units. Acabem la feina i eliminem les llacunes que permeten als més rics no pagar els seus impostos."

Una carta als Reis en què ha barrejat desitjos i feina feta, i que ha aixecat aplaudiments entusiastes entre els demòcrates, i també alguns de la bancada republicana.

Joe Biden rep els aplaudiments dels membres del Congrés i del Senat, aquest dimarts a Washington (Reuters)

La reacció dels republicans

El nou president de la Cambra de Representants, Kevin McCarthy, l'ha aplaudit en diverses ocasions, li ha fet mala cara en d'altres, i ha hagut de cridar l'atenció als seus un parell de vegades. Biden no ha defugit el cos a cos amb alguns congressistes republicans que l'han titllat de mentider enmig del discurs.  

El moment que ha unit tothom gairebé sense fissures ha estat la referència a la mort de Tyre Nichols, el jove de Memphis apallissat fa un mes per 5 agents de policia. La seva família seguia el discurs des de la tribuna de convidats.  

RowVaughn Wells, mare de Tyre Nichols, a la tribuna de convidats del Congrés dels Estats Units, aquest dimarts a Washington (Reuters)

L'ajuda a Ucraïna i les relacions amb la Xina

Aquesta vegada la política exterior ha arribat al final, i hi ha dedicat els minuts justos per tornar a dir que cal ajudar Ucraïna tot el que calgui i que, malgrat que no busquen el conflicte amb la Xina, si ataquen la sobirania nord-americana, protegiran el seu país. El suposat globus espia xinès ha sobrevolat aquest moment.  

Tothom buscava pistes sobre la possible candidatura de Biden a les eleccions del 2024. Per als amants de la lectura entre línies, una dada: la frase més repetida del discurs ha estat "fem la feina, acabem la feina". L'ha repetida una dotzena de vegades.

Si estava parlant dels dos anys que li queden a la presidència o dels 4 més als quals podria optar, només ho sap ell. La resta ho sabrem quan ho anunciï oficialment.  

El president dels Estats Units, Joe Biden, aplaudit per la vicepresidenta Kamala Harris i pel president republicà del Congrés, Kevin McCarthy, aquest dimarts a Washington (Reuters)

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsJoe Biden
Anar al contingut