Jesús, Maria i Josep engabiats: un pessebre denuncia la política migratòria de Trump
Pessebre de l'Església Metodista Claremont United (Fcbk Karen Clark Ristine)

Jesús, Maria i Josep engabiats: un pessebre denuncia la política migratòria de Trump

L'Església de Claremont, a Los Angeles, es pregunta com seria la rebuda als Estats Units de Trump a la família de refugiats més coneguda del món

RedaccióActualitzat

L'Església Metodista Claremont United, a Los Angeles, denuncia la política migratòria de l'administració Trump amb un pessebre amb Jesús, Maria i Josep en gàbies separades.

Diuen que a l'església la Sagrada Família està reunida i aquest naixement vol ser una "declaració teològica" i posar en relleu com seria la rebuda als Estats Units avui de la família de refugiats més coneguda del món:

"Poc després del naixement de Jesús, Josep i Maria es van veure obligats a fugir amb el seu fill petit de Natzaret a Egipte per escapar del rei Herodes, un tirà. Temien la persecució i la mort. Què passa si aquesta família busca refugi al nostre país avui? Imagineu-vos que Josep i Maria fossin separats a la frontera i Jesús, menor de dos anys, seria separat de la seva mare i posat en una de les gàbies d'un centre de detenció de la frontera. Ens els darrers tres anys ho han fet amb més de 5.500 nens"

 

Karen Clark Ristine, la màxima responsable de l'Església de Claremont explica que han volgut posar a la Sagrada Família en el lloc que "ocupen milers de famílies sense nom separades a les nostres fronteres". I recorden que Jesús ens va ensenyar pietat i bondat i una acollida per a tothom:

" Va dir: "tenia gana i em vas donar menjar, tenia set i em vas donar alguna cosa per beure, jo era un desconegut i em vas acollir." Mateu 25:35"

 

 

El mur de Trump i les detencions massives

Les imatges de nens engabiats i plorant als centres de detenció dels Estats Units van fer la volta al món l'estiu del 2018.

 

Quan els migrants detinguts per voler entrar il·legalment als EUA van amb menors, els nens i joves els separen dels pares i els envien a naus, magatzems o tendes, espais reconvertits en centres de detenció fronterers, a l'espera que algú els reclami.

El president nord-americà defensava la política de "tolerància zero" com una mesura eficaç per combatre la immigració clandestina.

 

Donald Trump manté el seu projecte personal d'ampliació del mur, després de declarar una emergència nacional que ha permès desviar fons del Pentàgon. Per ara, l'objectiu de frenar l'arribada massiva de migrants de Centre Amèrica no ha funcionat i les arribades no paren d'augmentar.

El govern mexicà calcula que enguany entraran als Estats Units uns 900.000 migrants, una xifra rècord des del 2007.

A El Paso, els agents fronterers que abans perseguien narcotraficants al desert ara es dediquen principalment a detenir migrants que entren il·legalment als Estats Units i, simplement, volen entregar-se a la policia. En detenen centenars diàriament. Molts arriben en grups i amb nens petits.

 

Amb 100.000 detencions al mes, la primavera passada El Paso va viure l'arribada de refugiats més massiva de l'última dècada.

El drama de les separacions familiars a la frontera i la desesperació dels nens va quedar retratada en la fotografia guanyadora del Premi World Press Photo 2019. Una nena plorant a la frontera entre Mèxic i els EUA mentre escorcollen la seva mare. Una imatge del drama de la caravana de migrants que busquen una vida millor als Estats Units.

 

La foto premiada, de John Moore per a l'agència Getty, té com a protagonista una nena, Yanela Rodríguez, que viatjava amb la seva mare, Sandra i que plora desconsolada mentre un agent escorcolla la dona.

La controvertida política que va implantar Trump, de separar els menors de les seves famílies, no és el cas de la foto, però el jurat va valorar que representava una "protesta pública" contra aquesta pràctica.

La revista "Time" va fer servir la fotografia de la nena en una portada en què qui tenia al davant era Trump. La imatge es va viralitzar i va portar el president nord-americà a rectificar i permetre que pares i fills poguessin estar junts als centres de detenció.

ARXIVAT A:
Trump MigracionsEstats Units
Anar al contingut