Correus entrega a les meses electorals els vots per correu el dia de les eleccions (EFE / Nacho Gallego)

El vot per correu per a les eleccions generals del 23 de juliol: com demanar-lo

El vot per correu es pot demanar fins al 13 de juliol: t'expliquem com fer-ho

Paula Florit GomilaActualitzat

La convocatòria d'eleccions en ple mes de juliol potser t'enganxa de vacances. Si ja saps que no podràs ser al domicili on estàs empadronat i, per tant, no podràs votar presencialment, tens l'opció de fer arribar el teu vot per correu al president de la teva mesa electoral.

Una modalitat de vot que es pot demanar fins al 13 de juliol, deu dies abans de les eleccions. 
 

On puc demanar el vot per correu?

Es pot fer a les oficines de Correus o de manera telemàtica, a través de la seva web. Si optes per aquesta opció, has de tenir el DNI electrònic o un certificat digital vàlid, com pot ser l'idCAT.

Has de saber que un cop presentis la sol·licitud, si és acceptada per l'Oficina del Cens, ja no podràs optar pel vot presencial el 23J.
 

Qui pot demanar el vot per correu?

Els requisits que has de complir són els mateixos que per poder votar de forma presencial. Això vol dir que has de ser major d'edat el dia de les eleccions i estar inscrit al cens electoral.

També el poden demanar els electors residents a l'estranger que es trobin temporalment a l'estat, amb dret de vot. No pas, però, els electors residents a Espanya que es trobin temporalment a l'estranger, ni els electors residents a l'estranger que ho sol·licitin des del país de residència.


Fins quan es pot demanar?

El termini per demanar el vot per correu finalitza al 13 de juliol.

Com arriba el meu vot a la mesa electoral?

La documentació per exercir el vot es rep a casa, des del dilluns 3 de juliol i fins al 16 de juliol. Si no hi és la persona interessada, s'haurà de recollir a l'oficina de Correus, presentant el DNI.

Al sobre hi ha totes les paperetes dels partits que es presentin al Congrés dels Diputats i al Senat, i els sobres per votar: el blanc per al Congrés i el salmó per al Senat. També hi ha el certificat d'inscripció al cens i el sobre amb l'adreça de la teva mesa electoral.

El vot l'enviaràs per correu certificat al col·legi electoral que et correspon, abans del 19 de juliol, quatre dies abans dels comicis. Aquest enviament s'ha de fer presencialment des de qualsevol oficina.  I caldrà identificar-se amb el DNI o amb un document anàleg.

Els vots que es recullin a les bústies de Correus no seran vàlids.

Els vots per correu s'afegeixen a les urnes (EFE / Pedro Puente Hoyos)

Com s'afegeixen els vots per correu al recompte?

Correus entrega a les meses electorals els vots per correu que rebi fins a les 20 hores del dia de la votació, és a dir, el dia 23 de juliol. Els que es rebin posteriorment no seran vàlids.

I un cop s'hagin tancat els col·legis electorals i s'hagi acabat la votació presencial, els vots per correu rebuts a la mesa electoral s'introdueixen a l'urna. Abans d'introduir-los, es comprova que el votant estigui inscrit al cens.

A partir d'aquí, comença l'escrutini.

 

ARXIVAT A:
Eleccions Generals 2023 - 23J
Anar al contingut