La creadora de la saga de Harry Potter, J. K. Rowling (Reuters)
La creadora de la saga de Harry Potter, J. K. Rowling (Reuters)

J. K. Rowling, a qui acusen de transfòbia, denuncia assetjament i amenaces de mort

La creadora de Harry Potter denuncia que tres persones han penjat a la xarxa una fotografia en què es veu l'adreça de casa seva

RedaccióActualitzat

L'escriptora J. K. Rowling, creadora de Harry Potter, ha denunciat que tres persones han penjat a la xarxa una fotografia de casa seva, a Edimburg, en què l'adreça era clarament visible. La policia escocesa ha obert una investigació sobre els fets.

Rowling, que en els darrers mesos ha rebut dures crítiques per les seves opinions sobre les persones trans, critica en un fil de tuits el que qualifica d'"assetjament" a persones que han defensat posicions similars.

Segons ha explicat l'escriptora, a la imatge (ja esborrada) s'hi veien tres intèrprets i activistes pels drets de les persones trans davant de l'habitatge de Rowling, "col·locats amb cura per assegurar que l'adreça fos visible".


Rowling agraeix a les persones que van denunciar la publicació i demana a tothom que la va repiular, "encara que ho fessin com a condemna de l'acció", que l'esborri.


"D'assetjament a la xarxa a amenaces de violació"

Rowling posa èmfasi en les "campanyes d'intimidació" contra les persones que "rebutgen acceptar acríticament que el concepte sociopolític de gènere hauria de substituir el de sexe".

Unes campanyes que, segons diu, van de "ser perseguida a les xarxes socials, posar l'objectiu en les empreses que les contracten fins a revelar informació privada a internet o amenaces directes de violència, incloent-hi violació".

Rowling cita els noms de diverses dones que han estat objecte de campanyes que ella ha viscut "consternada" i que indica que "no estan protegides" de la manera que ho està ella.


"Tantes amenaces de mort que podria empaperar la casa"

Cap al final del fil, Rowling escriu que els tres actors (@IAmGeorgiaFrost, @hollywstars i @Richard_Energy_) devien pensar que la intimidarien per dir el que pensa sobre els drets de les dones per raó de sexe.

"Haurien d'haver reflexionat sobre el fet que he rebut tantes amenaces de mort que podria empaperar la casa i no he deixat de dir el que penso."

A més, suggereix als tres actors que "la millor manera de demostrar que el moviment no és una amenaça per a les dones és deixar d'assetjar, aguaitar i amenaçar dones".

 

Els tres activistes acusats protegeixen els comptes

Els tres comptes que haurien revelat la informació privada de Rowling han protegit les piulades, segons ha explicat la periodista Julia Hartley-Brewer:


En una publicació abans de protegir els perfils, un dels comptes afirmava que no havien canviat d'opinió sobre la foto, però que l'havien esborrat davant "l'aclaparadora quantitat de missatges transfòbics seriosos i amenaçadors" rebuts.

 

L'escriptora J.K. Rowling, en una imatge d'arxiu
L'escriptora J. K. Rowling, en una imatge d'arxiu (Reuters)


Acusacions de "transfòbia" des del 2019

Aquest és l'últim capítol d'un llarg serial al voltant de les opinions de Rowling sobre les persones trans, que li han valgut nombroses acusacions de "transfòbia".

El primer episodi va ser l'any 2019, quan l'escriptora va donar suport a Maya Forstater, una dona a qui van acomiadar per haver fet tuits en què deia que les persones trans no podien "canviar el seu sexe biològic".

El moment més polèmic va ser el juny de l'any passat, quan Rowling va compartir un article que feia referència a "persones que menstruen", en què es queixava que s'esquivés la paraula "dones", en anglès, "women":

"Estic segura que hi havia una paraula per a aquestes persones. Que algú m'ajudi. Wumben? Wimpund? Woomud?"


El comentari de Rowling li va valdre crítiques de transfòbia i insults com "feminazi", "TERF", "puta" o "bruixa". "Els temps canvien, l'odi a les dones és etern", va apuntar.


Davant les múltiples crítiques a la xarxa, Rowling va assegurar que coneixia i estimava "persones trans, però esborrar el concepte de sexe elimina l'habilitat de moltes de discutir les seves vides de manera significativa". "Dir la veritat no és odi", concloïa.


En una altra piulada, es comprometia a donar suport a les persones trans "si eren discriminades per ser trans", però remarcava que la seva vida ha estat "determinada pel fet de ser dona":


Entre les múltiples crítiques que va rebre Rowling, els tres protagonistes de les pel·lícules de Harry Potter: Daniel Radcliffe, Emma Watson i Rupert Grint. "Les persones trans són qui diuen que són i mereixen viure les seves vides sense ser qüestionades constantment o dient-los que no són qui diuen que són", va tuitejar Watson:

 

Una de les primeres còpies de 'Harry Potter i la pedra filosofal', subhastada a Londres el 2019
Una de les primeres còpies de "Harry Potter i la pedra filosofal", subhastada a Londres el 2019 (Reuters/Peter Nicholls)


Tres dies més tard, en un llarg escrit al seu blog, Rowling es defensava assegurant que "el llenguatge ‘inclusiu' que anomena les persones femenines ‘menstruadores' o ‘persones amb vulva' colpeja moltes dones per deshumanitzador i degradant":

"Em nego a cedir davant d'un moviment que crec que està fent un dany demostrable intentant erosionar la 'dona' com a classe política i biològica i oferir cobertura als depredadors com poques vegades ha passat abans."

En l'escrit, Rowling deia que entenia per què l'activisme trans considerava aquest llenguatge "apropiat i amable, però per a aquelles a qui ens han escopit insults degradants per part d'homes violents no és neutral, és hostil i alienant". A més, alertava que s'estava "erosionant la definició legal de sexe i canviant-la per la de gènere".

 

 

ARXIVAT A:
LiteraturaLGTBIQ+
Anar al contingut