Botigues tancades aquest dimecres al Chinatown de Milà
Botigues tancades aquest dimecres al Chinatown de Milà (EFE / Mourad Balti Touati)

Itàlia tancarà tots els comerços, excepte farmàcies i botigues de menjar, pel coronavirus

Tots els negocis del país estaran tancats, però està garantit el funcionament del transport públic i els serveis essencials

Actualitzat

Més mesures per combatre el coronavirus a Itàlia, que situaran l'estat pràcticament a un "bloqueig total". El país europeu amb més contagiats pel Covid-19 tancarà tots els negocis, excepte els que ofereixen productes de primera necessitat, com els supermercats o les farmàcies.

El primer ministre italià, Giuseppe Conte, ha anunciat el tancament de tots els negocis del país excepte els que ofereixen serveis de primera necessitat:

"Itàlia sempre serà una zona única, una zona protegida. Ens disposem a tancar tota l'activitat comercial, la venda minorista, excepte els negcois de primera necessitat i farmàcies"

 

Una farmàcia, prop de l'Arco della Pacce de Milà
Una farmàcia, prop de l'Arco della Pacce de Milà (EFE / Matteo Bazzi)

 

Serveis públics garantits

El cap de govern ha subratllat que, amb aquesta nova mesura, estaran tancats bars i restaurants, tot i que es permetrà l'enviament de menjar a domicili. Les perruqueries i centres d'estètica també tancaran.

Aquests negocis se sumen als que ja s'ha anunciat darrerament que aturaven l'activitat, com cinemes, teatres i museus. A més, les escoles i les universitats van tancar les portes la setmana passada.

En canvi, sí que està garantit el funcionament del transport públic o serveis essencials com els bancs, correus, asseguradores o l'activitat agrícola. Segons Conte, és "un pas més" en la contenció de la propagació del virus:

"Per tenir una resposta positiva d'aquestes mesures hem d'esperar un parell de setmanes"

 

 

"No fa falta sortir corrent al supermercat"

Conte, però, ha volgut donar un missatge de tranquil·litat:

"No fa falta sortir corrent al supermercat per comprar"

El primer ministre ha demanat a la ciutadania que faci cas dels consells perquè, "si tothom respecta aquestes regles, el país sortirà abans de l'emergència".

 

El primer ministre italià, Giuseppe Conte, en el moment d'anunciar les noves mesures contra el coronavirus
El primer ministre italià, Giuseppe Conte, en el moment d'anunciar les noves mesures contra el coronavirus (Reuters / Remo Casilli)

 

Ha assenyalat que totes les decisions que ha pres l'executiu fins ara tenien com a "objectiu prioritari" garantir "la salut de la gent" i ha apuntat que cal implementar accions "gradualment perquè tothom comprengui el moment difícil":

"Itàlia està demostrant ser una gran comunitat, unida i responsable. En aquest moment, tothom ens mira: en primer lloc, pel nombre de contagis, però també perquè estem prenent mesures rigoroses. Demà no només ens miraran, sinó que ens admiraran i ens prendran com a exemple d'un país que, amb responsabilitat, ha aconseguit superar aquesta pandèmia"

 

 

196 morts en 24 hores

Després que 196 persones hagin mort per coronavirus en les últimes 24 hores, elevant la xifra total de víctimes fins a 827.

Segons les dades proporcionades pel cap de Protecció Civil italià, Angelo Borrelli, a hores d'ara hi ha 10.590 casos positius de coronavirus al país i més de mil persones ja s'han curat, la qual cosa fa pujar la quantitat total de contagis a 12.462.

 

 

Dels casos actuals, 1.028 estan ingressats a la unitat de cures intensives d'algun hospital i 5.038 estan hospitalitzats. La resta es troben als seus domicilis.

Aquest dilluns, el govern italià va decretar la restricció de moviments a tot el país i va prohibir temporalment les concentracions públiques i els esdeveniments esportius.

 

La plaça del Duomo de Milà, aquest dimecres, buida
La plaça del Duomo de Milà, aquest dimecres, buida (Reuters / Flavio Lo Scalzo)

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Itàlia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut