Pròxim Orient

Israel alliberarà 450 presos palestins i evacuarà colònies a Cisjordània

El primer ministre israelià, Ehud Olmert, ha anunciat al Consell de Ministres que deixarà de construir en els assentaments jueus, després de la Conferència d'Annapolis, que se celebrarà la setmana que ve als Estats Units. Olmert també ha assegurat que evacuarà colònies construïdes des del 2001 i que no expropiarà terrenys a Judea i Samaria, els noms bíblics de Cisjordània. D'altra banda, el govern israelià ha aprovat alliberar uns 450 presos palestins, tots militants d'Al-Fatah, com a gest de bona voluntat arran de la Conferència.

Actualitzat

Olmert ha reconegut davant del seu executiu que ha d'assumir els compromisos adquirits, ja que "no podem dir que el "full de ruta" és estratègicament bo per a Israel, i a la vegada desentendre'ns de les obligacions". El president preveu, en aquest sentit, que el país començarà a desmantellar colònies després de la Conferència d'Annapolis, que se celebrarà el proper 27 de novembre, en què els Estats Units, previsiblement, li exigiran que no construeixi més assentaments com a gest de bona voluntat cap a l'Autoritat Nacional Palestina.

El "full de ruta" que va elaborar el 2003 el Quartet de Madrid (format pels Estats Units, la UE, Rússia i l'ONU) exigeix a Israel l'evacuació del més d'un centenar d'assentaments que han construït els colons des del 2001, sense l'autorització del govern. També exigeix parar de construir en els assentaments reconeguts per les autoritats israelianes, una demanda que Israel no ha respectat mai.

Per la comunitat internacional, tots els assentaments jueus a Cisjordània són il·legals, independentment si els va aprovar o no el govern israelià.

D'altra banda, el govern israelià ha aprovat l'alliberament d'uns 450 presos palestins també com a gest de bona voluntat per la Conferència d'Annapolis. La mesura s'ha aprovat amb els vots de tots els ministres excepte els que formen part del partit ultraortodox Shas i els de l'ultranacionalista Israel Beitenu, així com el titular de Transport, Shaul Mofaz, de la Kadima i exministre de Defensa. Tots els presos que seran alliberats són militants d'Al-Fatah que no han participat en atacs sagnants.

L'alliberament dels presos l'estudiarà, a partir de dimecres, una comissió especial que elaborarà la llista final d'alliberats i l'entregarà al president israelià, Shimon Peres, perquè firmi els indults.

D'altra banda, el govern ha analitzat les expectatives i les posicions que Israel adoptarà en la conferència. Precisament per aquest mateix motiu, Olmert es reunirà en les pròximes hores amb Mahmud Abbas.

La ministra d'Afers Estrangers, Tzipi Livni, ha instat la resta de ministres a veure Annapolis com "una aposta pel diàleg amb els moderats del món àrab, amb l'objectiu de frenar l'enfortiment dels grups islàmics, inclosos els palestins, i la deslegitimació d'Israel com a llar nacional jueva".

Anar al contingut