Una substància natural del te verd té efectes positius en persones amb síndrome de Down (Pixabay)

Investiguen si la vida sana i el te verd ajuden a prevenir la demència

La Fundació Pasqual Maragall i l'Hospital del Mar de Barcelona busquen 4.000 voluntaris de 60 a 80 anys

Sílvia MateuActualitzat

Es tracta de saber si els hàbits de vida saludables i un compost natural del te verd poden ajudar a prevenir la demència en persones amb problemes subjectius de memòria.

Investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) i del BarcelonaBeta Brain Research Center (BBRC) de la Fundació Pasqual Maragall faran un estudi clínic amb dos-cents voluntaris, que seleccionaran entre uns 4.000 que calculen que es poden apuntar com a possibles candidats a la pàgina web que han obert.  

El projecte s'anomena PENSA (per les sigles científiques en anglès).

 

Els investigadors busquen persones de 60 a 80 anys, en bon estat físic, que percebin alguns problemes de memòria i que visquin preferentment a Barcelona o prop, perquè caldrà acudir regularment a visites presencials. Hauran de fer exercici físic i cerebral, a més de prendre un preparat que conté gal·lat d'epicatequina (EGCG), una substància natural del te verd que ja s'ha comprovat que té beneficis en persones amb síndrome de Down.

 


Xarxes neuronals en bon estat

S'investigarà com incideix en els factors de risc de l'Alzheimer que poden generar demència, com el gen ApoE4 que, segons els investigadors, pot canviar estructures cerebrals i la capacitat cognitiva de les persones.

Rafael de la Torre, de l'Hospital del Mar, ha explicat que es busca allargar el bon estat de les xarxes neuronals:

"Les xarxes neuronals que ens permeten el coneixement es deterioren a mesura que ens fem grans; aquestes xarxes són molt deficients en persones amb síndrome de Down i poden arribar a ser-ho en persones que perceben una pèrdua de memòria. En aquest sentit, el preparat elaborat amb EGCG i l'activitat física ajudaran a allargar el bon estat d'aquestes xarxes neuronals."

 

Dos grups per comparar

Es formaran dos grups de cent persones cadascun: un es dirà Grup de Tractament i l'altre, Grup de Comparació. La meitat de cada grup prendrà placebo.

Els voluntaris del Grup de Tractament tindran molt seguiment, amb un parell de reunions mensuals amb els investigadors, hauran de seguir una dieta mediterrània que els marcaran, anar al gimnàs i seguir les activitats programades.

El Grup de Comparació rebrà un seguiment menor, basat en la intervenció habitual d'una clínica amb els bons hàbits que allà es recomanen.

L'Associació de l'Alzheimer dels Estats Units ha aportat un milió de dòlars en aquest projecte.

ARXIVAT A:
SalutAlzheimer
Anar al contingut