Una llar de foc
Els bombers han fet diverses sortides per problemes amb la llar de foc (Unsplash/Stephane Juban)

Intoxicacions amb calderes, estufes i llars de foc: com escalfar-se de forma segura

En plena onada de fred, Protecció Civil recorda que cal revisar l'estat del sistema de calefacció i ventilar correctament els espais

Actualitzat

En situacions de fred i vent com les d'aquest cap de setmana, es recomana sempre molta prudència a l'hora de fer sortides, però Protecció Civil recorda que els que es quedin a casa també poden tenir accidents relacionats amb els sistemes de calefacció i dona consells per evitar-los.

Calderes, estufes, escalfadors i llars de foc poden provocar intoxicacions i fins i tot la mort.

És un risc que confirmen els bombers, que han hagut de fer diverses sortides en les últimes hores a habitatges plens de fum per la mala combustió de la llar de foc, tot i que no ha calgut lamentar víctimes.

 

 

Quan no es cremen completament el gas, la fusta, el carbó o el petroli es produeix un excés de monòxid de carboni, un gas tòxic difícil de detectar perquè no es pot veure ni olorar.

Si el respirem durant molt temps, aquest gas impedeix que la sang porti oxigen a les cèl·lules i pot causar danys greus.

Alerta a alguns indicis

Si un aparell fa una olor estranya quan es connecta o se sospita que no funciona correctament, és millor no fer-lo servir fins a estar-ne segurs, aconsella Protecció Civil.

Hi ha alguns senyals poden indicar que s'està produint una combustió incompleta, com el canvi de color de les flames, que haurien de ser de color blau i mantenir-se estables.

Que els indicadors lluminosos dels aparells s'apaguin sovint també pot ser motiu d'alerta.

Revisar periòdicament l'estat de calderes, estufes i aparells de calefacció també és necessari i el manteniment i la reparació ha d'anar a càrrec de persones autoritzades.

Les reixetes de ventilació no es poden obstruir mai i cal garantir una ventilació suficient.


Com actuar en cas d'intoxicació

Mal de cap o mareig, nàusees, cansament o problemes visuals són alguns dels símptomes d'intoxicació per monòxid de carboni, amb el problema que es poden confondre fàcilment amb una intoxicació alimentària, amb la grip o amb simple cansament.

Si aquests símptomes desapareixen quan se surt fora, pot ser que hi hagi massa gas tòxic a l'habitació.

En aquest cas, cal aturar els aparells de calefacció i obrir portes i finestres per ventilar bé.

Mai s'ha de deixar una persona intoxicada exposada a la font de monòxid de carboni.

Anar al contingut