Operació a la Vall d'Hebron
L'ús d'imants facilita les coses als cirurgians i als pacients

Imants en cirurgia pediàtrica, tècnica pionera per reduir molèsties als pacients

Vall d'Hebron, pioner en aquesta nova tècnica que afavoreix la feina dels cirurgians

Xavier DuranActualitzat

Imants per fer intervencions quirúrgiques a pacients pediàtrics. Aquesta és la nova tècnica implantada en el Servei de Cirurgia Pediàtrica de Vall d'Hebron que facilitarà la feina dels cirurgians i reduirà les molèsties i el dolor en els pacients.

En qualsevol tipus de cirurgia, sigui digestiva, urològica o toràcica, és usual l'anomenada tracció de les vísceres. Es tracta d'una maniobra en què els òrgans interns es desplacen per accedir als llocs on ha d'actuar el cirurgià. Es fan sempre amb èxit i sense complicacions quirúrgiques.

Però l'ús d'imants permet el moviment de les vísceres de manera mínimament invasiva i menys agressiva. A més, es pot utilitzar en un gran nombre de cirurgies sense deixar cicatrius visibles.

Consisteix en la introducció dins del cos d'uns petits imants amb pinces que permeten agafar i moure les vísceres amb l'ajuda d'un imant exterior fixat a la taula d'operacions. Aquest es pot moure en qualsevol direcció. La introducció de l'instrumental es fa a través d'un port quirúrgic de deu mil·límetres o mitjançant una sola incisió, també de deu mil·límetres, a través del melic. Així es redueixen el nombre d'incisions i d'instrumental quirúrgic.

Això afavoreix la feina dels cirurgians i augmenta la seguretat dels pacients, com explica Carles Giné, cap de Secció de Cirurgia Digestiva i Toràcica Pediàtriques de Vall d'Hebron:

"Quan s'exposen millor els teixits, com permeten fer els imants, l'execució quirúrgica és més precisa i, per tant, més segura per al pacient."

Un dels exemples és l'extracció de la vesícula biliar a través del melic sense necessitat de més incisions.

Amb aquesta tècnica, el cirurgià pot moure i separar les vísceres d'una forma més senzilla i menys invasiva. I com que es fan menys incisions i s'introdueix menys instrumental, el pacient tindrà menys dolor postoperatori.

Per a l'equip quirúrgic també representa una ajuda. L'imant no necessita una segona o tercera persona per governar-lo. Es pot desplaçar en qualsevol direcció des de fora i això millora l'ergonomia per al cirurgià. Finalment, l'espai quirúrgic està més lliure d'instruments.

La tècnica va ser creada per Guillermo Domínguez, de la Fundació Argentina de Buenos Aires. El novembre de 2016 va fer operacions d'aquest tipus amb els membres de l'equip de Cirurgia Pediàtrica de l'Hospital Vall d'Hebron. I aquest s'ha convertit en el primer hospital de tot l'estat que aplica la tècnica a pacients pediàtrics.

L'equip de Vall d'Hebron treballa per reduir encara més les dimensions dels imants, que ara fan deu mil·límetres de diàmetre.

ARXIVAT A:
CiènciaSalut
Anar al contingut