Illa avisa que "venen setmanes molt dures" i 5 o 6 mesos de conviure amb la Covid
Un pacient amb Covid ingressa a les urgències de l'Hospital Río Hortega de Valladolid (EFE/Nacho Gallego)

Illa avisa que "venen setmanes molt dures" i 5 o 6 mesos de conviure amb la Covid

El ministre de Sanitat adverteix que immunitzar una part de la població amb vacunes portarà temps i que cal aprendre a conviure amb el coronavirus "sabent que a l'hivern és més perillós que a l'estiu"

Actualitzat

La situació de la Covid-19 és "molt preocupant" a Espanya i a Europa i "venen unes setmanes molt dures". Així ho ha reconegut el ministre de Sanitat, Salvador Illa, hores abans del Consell Interterritorial de Sanitat que ha d'adoptar un nou pla per abordar la pandèmia.

En una entrevista a Onda Cero, Illa ha argumentat que "la segona onada no és una amenaça, ja és una realitat", i que això fa necessari que la ciutadania entengui que "cal tenir respecte al virus" i "prendre's la situació molt seriosament".

"Cal tenir la guàrdia alta i estar alerta, perquè el virus continua entre nosaltres amb un nivell de contagis alt."


Horitzó de cinc o sis mesos

El ministre ha remarcat que "la situació epidemiològica és molt inestable i variable", i obliga a "adoptar mesures proporcionades, però dràstiques i contundents per posar el virus sota control". Unes mesures, ha afegit, que necessiten temps per fer efecte.

Preguntat sobre les vacunes de la Covid-19, Illa ha dit que "si tot va raonablement bé" n'hi podria haver "a finals d'aquest any o a principis de l'any que ve".

Però que, de tota manera, "poder administrar les vacunes i tenir una part de la població immunitzada portarà un temps".

"Si tot va bé, tenim un horitzó de cinc o sis mesos en què haurem d'aprendre a conviure amb el virus, prenent-nos-el molt seriosament i sabent que en el període d'hivern és més perillós que en el període d'estiu."

"Un catàleg d'opcions"

Aquesta tarda, Illa ha de presidir una nova reunió del Consell Interterritorial de Sanitat, en què s'ha d'aprovar un document que estableixi uns criteris comuns per abordar les mesures per frenar la pandèmia.

El ministre de Sanitat ha dit que el document "és un bon mecanisme" que "especifica una mica més i dona un conjunt d'opcions d'actuació", però que "no marca una actuació automàtica", l'adopció d'unes mesures concretes a partir d'uns indicadors concrets.

Es tracta, més aviat, d'"un catàleg d'opcions d'actuació", per part de les comunitats autònomes, que "dona un marge de necessària flexibilitat per adaptar les mesures a la realitat de cada territori".


El toc de queda, sobre la taula

Illa s'ha mostrat convençut que el toc de queda nocturn, del qual s'ha parlat molt els últims dies, serà una qüestió que abordaran "amb tota seguretat" en el Consell Interterritorial de Sanitat.

Ha avançat que ell no hi portarà cap proposta concreta, sinó que vol "escoltar" les comunitats autònomes.

També ha recordat que ja "l'estan aplicant en altres parts d'Europa".

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut